Mindenkit beelőztek az EU-n kívüli befektetők a magyar ingatlanpiacon

Fordulat állt be a magyar ingatlanpiac nagy volumenű befektetési tranzakcióiban: először kerültek túlsúlyba az EU-n kívüli vásárlók, akik főleg irodaházakat és logisztikai központokat vesznek.

Megfurdult a trend a hazai befektetési célú ingatlan tranzakcióknál: fölénybe kerültek az Európai Unión kívülrÅ‘l érkezÅ‘ intézményi és magánbefektetÅ‘k, miután az uniós szereplÅ‘k egy része (fÅ‘leg a francia, holland és olasz vállalatok, alapok) elhagyták vagy elhagyják Magyarországot. A kereskedelmi ingatlanpiac elmúlt egy évét a tranzakciók számának és értékének emelkedése jellemezte, ez a felívelés várhatóan folytatódik a következÅ‘ néhány évben - fogalmazott az irodahaz.info-hoz eljuttatott exkluzív összefoglalójában a DLA Piper nemzetközi jogi cég budapesti partner irodája.
 
 
A Balance Building épülete a Váci úton
 
forrás: CPI
 
A vizsgált idÅ‘szakban továbbra is az irodaépületek tették ki az eszköz forgalom majdnem felét (44%), míg második helyen a logisztikai ingatlanok a fejlesztési ingatlanokkal osztozkodtak (25%-25%). A fejlesztési telkek nagy számú adásvétele jól jelzi, hogy tavaly újraindult az ingatlanfejlesztési ciklus, a vállalatok több projektet ezekben a hónapokban kezdenek el, vagy készítenek elÅ‘. Újabb beruházásokat generálhat a tervezett budapesti olimpia is. Ezek értékét jelentÅ‘sen befolyásolhatja, ha az ingatlanok elÅ‘minÅ‘sítésére kidolgozzák a specálisan magyar módszert.
 
"Igen fontos fejlemény az EU-ból és az EU-n kívülrÅ‘l érkezÅ‘ befektetÅ‘k közötti arány eltolódása az utóbbi javára, fÅ‘leg ha figyelembe vesszük, hogy az eladói oldalon az arány pont fordított, az összes eladó 37% az EU-n belüli, míg 13%-a az EU-n kívüli volt, az 50% részt kihasító hazai eladók mellett. Az egyes EU tagállamokból (Franciaország, Írország, Egyesült Királyság, Portugália) korábban (akár még a pénzügyi válság elÅ‘tt) érkezÅ‘ befektetÅ‘k kivonulása nem kizárólag Magyarországot érinti, kisebb mértékben, de megfigyelhetÅ‘ Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is." - fejtette ki az irodahaz.info-nak Kui Szilárd, a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda vezetÅ‘ szakértÅ‘je.
 
A vevÅ‘k származási országa mellett érdekes megnézni, hogy milyen azok összetétele. Az összes vizsgált tranzakció 59%-ban a vevÅ‘ intézményi befektetÅ‘ volt, 12%-ban private equity és hasonló arányban fejlesztÅ‘ket láttunk a vevÅ‘i oldalon. A fejlesztÅ‘k korábbi évekhez képest jelentÅ‘sen nagyobb aktvitása arra enged következtetni, hogy a fejlesztések lezárultával szép számú befektetési termék fog piacra kerülni a következÅ‘ években.
A Hegyvidék bevásárlóközpont is jó célpont lehet

forrás: WING
 
Az eladói oldal összetétele kiegyensúlyozottabb képet mutat, az összes eladó 37%-37% volt fejlesztÅ‘, illetve intézményi befektetÅ‘. A kereslet növekedésével több olyan ügyletet sikerült zárni, ahol korábban a tulajdonos hosszú évekig nem tudott megfelelÅ‘ feltételek mellet kiszállni a projektbÅ‘l.
 
A korábbi évek gyakorlatával összhangban az összes tranzakció csupán 31 százaléka volt közvetlen értékesítés, míg az esetek 69%-ban az ingatlant tulajdonló társaságok képezték az adásvételek tárgyát - tette hozzá a szakértÅ‘.
 
Az összes eladott ingatlan 44%-a egy nagyobb, jellemzÅ‘en több európai országra kiterjedÅ‘, portfolio részeként cserélt gazdát. Új mozzanat, hogy a vevÅ‘k, különösen a Közel-KeletrÅ‘l és az USA-ból érkezÅ‘k, egész portóliókra vadásznak. A portfolio tranzakciók évrÅ‘l évre növekvÅ‘ számát részben az magyarázza, hogy az amerikai vagy arab befektetÅ‘i kör kellÅ‘en nagyméretű, méretgazdaságos ingatlan csomagot kíván megvásárolni, szemben az osztrák vagy német befektetÅ‘kkel, akik továbbra sem riadnak vissza attól, hogy egyenként vegyenek ingatlanokat a régióban - tárta fel a hátteret Kui Szilárd.
Tartalmi partnerünk a 

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

D210 Raktárbázis

Keresztúri út 210.

kiadó raktár19443 m2
bérleti díj3 - 6 €/m²/hó+áfa

Ram-Dunatec Kft

Budafoki út 64.

kiadó raktár4852 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(93) "/raktarpiaci-hir/Mindenkit-beeloztek-az-EU-n-kivuli-befektetok-a-magyar-ingatlanpiacon/45752/"
string(12) "3.84.139.101"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"