Három év után stabilizálódott a piac Közép-Kelet Európában

A Cushman & Wakefield tegnap megjelent, legfrissebb tanulmánya szerint helyre állt az egyensúly a közép-kelet európai ipari ingatlanpiacon. Az üres területek aránya az elmúlt két évben megfelelő 10,5 százalékon áll, míg 740,000 négyzetméter újonnan fejlesztett terület került átadásra (leginkább Lengyelország területén) a tavalyi évben.

“Az új fejlesztések tekintetében a piaci kapacitás a régióban 500,000 és 1,000,000 négyzetméter közé tehetÅ‘ évente. Ennyi modern, logisztikai és gyártó épület átadása kell évente a kínálat megújulásához valamint az újonnan piacra lépÅ‘, avagy terjeszkedÅ‘ vállalatok igényeinek kielégítéséhez.” Mondta Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield közép- kelet európai régiójának ipari vezetÅ‘je.

 

Kínálat

 

2012-ben leginkább Lengyelország (514,000 négyzetméter), Csehország (106,000 négyzetméter) és Szlovákia (82,000 négyzetméter) területén adtak át új épületeket. Romániában és Magyarországon együttvéve csupán 20,000 négyzetméter új terület került átadásra. A régió legaktívabb fejlesztÅ‘i a Panattoni, a Goodman, a Prologis, a CTP és a Segro voltak (lásd pdf.).

 

“Ezen öt cég fejlesztései adták a teljes új kínálat 70 százalékát. A CTP kivételével egytÅ‘l egyig jelentÅ‘s nemzetközi vállalatok, melyek Európa legtöbb országában is jelen vannak.” Fűzte hozzá Ferdinand Hlobil.

 

Bérbeadás

 

2012-ben összesen 2,8 millió négyzetméter modern ipari csarnok került bérbeadásra a régióban (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia), melynek több, mint a fele (1,5 millió négyzetméter) Lengyelországban és durván az egy negyede (670,000 négyzetméter) Csehországban. Az elmúlt öt évben átlagosan 2,7 millió négyzetméter bérbeadás volt a jellemzÅ‘, mely azt mutatja, hogy a tavalyi év teljesítménye meghaladta az átlagot. KiemelkedÅ‘en sok bérbeadás 2011-ben történt a régióban, ekkor 3,2 millió négyzetméter ipari terület talált gazdára.

 

 

“A teljes modern ipari állomány közel fele jelenleg Lengyelországban található és a fejlesztések, valamint a fejlÅ‘dÅ‘ infrastruktúra hatására a piac folyamatosan növekszik. Bár a bérbeadás aktivitása 2012-ben visszaesett 2011-hez képest, fontos megjegyezni, hogy az új fejlesztések mértéke az elmúlt évben 25 százalékkal magasabb volt, mint 2011-ben. Ez a tény azt bizonyítja, hogy a jelentÅ‘s ipari fejlesztÅ‘k további potenciált látnak Lengyelországban és további építkezéseket terveznek a bérlÅ‘i igények kielégítése végett.” Mondta Tom Listowski a Cushman & Wakefield Lengyelország és CEE régió vállalati kapcsolataiért felelÅ‘s partnere.

 

Kihasználatlansági mutató

 

A régió több, mint 15 millió négyzetméter modern ipari területtel rendelkezik, melynek a teljes régió tekintetében, átlagosan 10,5 százaléka (kb. 1,6 millió négyzetméter) üres.

 

“A kihasználatlansági mutató a legtöbb országban 7,5 és 11 százalék között van, mely nagyon közel jár az egészségesnek vélt 10 százalékhoz. A legalacsonyabb értéket – 7 százalékot - Csehországban mérték. Ezek és az ehhez hasonló értékek mutatják, hogy továbbra is van potenciál a fejlesztésben ezeket a területeken.” Fűzte hozzá Ferdinand Hlobil.

 

 

Bérleti díjak

 

Az alap bérleti díjak több, mint egy éve változatlanok, lokációtól függÅ‘en 3,5 és 3,7 euró között vannak négyzetméterenként havonta. A bérleti díjak, leginkább a fÅ‘városok melletti vonzó területeken a legmagasabbak, ahol sok az üresen álló terület és a bérlÅ‘k jelentÅ‘s kedvezményekben részesülhetnek.

 

Kilátások

 

A közeljövÅ‘ben a fejlesztések mértékének enyhe növekedésére és a már meglévÅ‘ épületek felújítására számítunk a régióban. Azok az idÅ‘k, amikor egymást érték az ipari fejlesztések, sajnos már elmúltak. Az elmúlt 15 évben Közép- Európa ipari ingatlanpiaci “lefedettsége” szinte felzárkózott Nyugat- Európához.

 

“Az ipari ingatlanfejlesztés a piacnak továbbra is egy aktív szegmense – csak a tavalyi évben 350 millió euró értékű fejlesztés történt a régióban. Arra számítunk, hogy ez ebben az évben is így lesz.” Mondta Ferdinand Hlobil.

 

“Tavaly Németországban kicsit több, mint 1,5 millió négyzetméter modern ipari ingatlan terület épült, mely hozzávetÅ‘legesen a duplája annak, amennyi Közép- Európában és Romániában (740,000 négyzetméter). Tekintettel arra, hogy Németország gazdasága növekedett és a lakosság vásárlóereje is jelentÅ‘sen magasabb, a fejlesztések mértéke a közép- európai régióban megfelelÅ‘nek mondható.” Fűzte hozzá Ferdinand Hlobil.

 

Magyarország

 

„A magas kihasználatlansági mutató (19,4%) hatására Magyarországon 2012-ben nem történt spekulatív ipari ingatlanfejlesztés. Összesen 16,500 négyzetméter új terület került átadásra, ám ezen területekre már az építés elÅ‘tt elÅ‘bérleti szerzÅ‘dés köttetett. Nem számítunk jelentÅ‘s mértékű új spekulatív kínálatra a piacon egészen addig, míg hasonlóan alacsony a kereslet irántuk, illetve ameddig a kihasználatlansági mutató nem süllyed 10 százalék alá”. Mondta Fazekas István a Cushman & Wakefield budapesti irodájának munkatársa. 

 

„Az elÅ‘zÅ‘ év során több, mint 350,000 négyzetméter ipari ingatlan került bérbeadásra Magyarországon, melynek több, mint 60 százaléka hosszabbítás volt. Ez világosan mutatja a jelenlegi trendet és azt, hogy a piac jelenleg a bérlÅ‘knek kedvez. A jelenlegi helyzet kedvez a már bent lévÅ‘ nagy bérlÅ‘knek pozíciójuk megtartásában, valamint az újratárgyalásokban, melyek során a bérlÅ‘k jelentÅ‘s kedvezményeket érhetnek el. Ezen felül a gyártó szektorban jelentÅ‘s érdeklÅ‘dés mutatkozik a piaci szereplÅ‘k részérÅ‘l, fÅ‘leg az autógyártás területérÅ‘l, melyhez nagyban hozzájárul a Mercedes, valamint az Audi jelenléte.” Fűzte hozzá Fazekas István.

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Kistelek Ipari ingatlan M5 mellett

kiadó raktár1707 m2
bérleti díj2.5 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Bevásárló és Irodaközpont

Szentmihályi út 167-169

kiadó raktár100 m2
bérleti díj4 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(82) "/raktarpiaci-hir/Harom-ev-utan-stabilizalodott-a-piac-Kozep-Kelet-Europaban/43431/"
string(13) "34.207.78.157"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"