Budapest szembe megy az árral

A budapesti irodapiacon 2014-ben tapasztalt fellendülés 2015-ben is folytatódott, a bérleti díjak számottevő emelkedése azonban egyelőre nem látható. A jelenlegi piacon milyen ösztönzőkkel lehet a bérlőket megnyerni? Honnan és milyen szektorokból érkeznek az új bérlők? Hogyan látják az év hátralévő részében a bérleti díjak alakulását? Ezeket a kérdéseket tettük fel ingatlankezeléssel és -üzemeltetéssel foglalkozó szakértőknek.

Változnak a kedvezmények


Budapest szembe megy az árral

A bérleti díjak erÅ‘södését az irodapiacon leginkább az A vagy A plusz kategóriás irodaházak tekintetében lehetett tapasztalni, a B vagy C kategóriás irodaházaknál továbbra is egyedi árazás volt a jellemzÅ‘. A magasabb kategóriájú irodaházak tekintetében is leginkább az effektív bérleti díjak erÅ‘södése volt jellemzÅ‘, az alapvetÅ‘nek számító bérletidíj-kedvezmények, bérletidíj-mentes idÅ‘szakok csökkentésének köszönhetÅ‘en. Míg az elÅ‘zÅ‘ évben a bérbeadók egy új bérlÅ‘ megszerzése érdekében akár már egy 3 éves bérleti szerzÅ‘déshez is igyekeztek kedvezményeket biztosítani, úgy az idei évben már legalább egy 5 éves bérleti szerzÅ‘dést kellett vállalni a bérlÅ‘nek, hogy a kért kedvezményeket megadja a tulajdonos - véli Mihályfi Marcell, a Diófa IngatlankezelÅ‘ Kft. ügyvezetÅ‘je.

Az alkalmazott kedvezmények esetében különbséget kell tenni az új bérleti szerzÅ‘dések és a bérleti szerzÅ‘déshosszabbítások között. Míg az új bérleti szerzÅ‘dések esetében elsÅ‘dlegesen a bérleti díj kedvezményekre mutatkozott igény, úgy a bérleti szerzÅ‘déshosszabbítások esetében a felújítási támogatásokkal és értéknövelÅ‘ beruházásokkal is motiválni lehettet a lejárt szerzÅ‘désű bérlÅ‘ket a hosszabbítás mellett, melyet a bérbeadók is szívesebben vállaltak. Ez természetesen nagyban függ attól is, hogy az adott bérlÅ‘ milyen munkakörnyezetet kíván biztosítani az alkalmazottaknak, így egy hosszú távú lejáró bérleti szerzÅ‘dés után fontosabbnak tartja-e a bérlemény felújítását és megújítását az esetleges elérhetÅ‘ legalacsonyabb effektív bérleti díjnál.
 

Rontja a bérbeadók esélyeit a vasárnapi zárva tartás

Budapest szembe megy az árral

2015 második felében várhatóan továbbra is egy lassú távolodás lesz érzékelhetÅ‘ az A és B kategóriájú irodák árszintje között. A kiskereskedelmi szektort érintÅ‘ negatív hatások csak nehezítették az egyes kiskereskedelmi üzlethelyiségek bérbe adhatóságát. Itt leginkább a lokáció és bérlÅ‘-mix minÅ‘sége határozta meg az elérhetÅ‘ legmagasabb bérleti díjakat, bizonyos kedvezÅ‘tlenebb elhelyezkedésű ingatlanok esetében pedig akár már a bérlÅ‘k megtartása is komoly kihívást jelentett - zárja gondolatmenetét Mihályfi Marcell.
 

Budapest más irányba halad


Budapest szembe megy az árral

A budapesti irodapiacon ellentétes mozgás tapasztalható, mint a közép-európai versenytársaknál. A 2010-2011-es években a budapesti piac elérte a mélypontot, amely bérleti díj csökkenést és magas kiadatlanságot eredményezett. Ebben az idÅ‘szakban a régiós versenytársakat (Prága, Varsó) tovább vitte a lendület, Å‘k most értek el abba a fázisba, ami itthon 2010-tÅ‘l volt jellemzÅ‘. A régióban mára túlkínálat alakult ki a piacon, erre árcsökkenéssel reagálnak. Ezzel szemben a budapesti irodapiac kilábalóban van, ami részben köszönhetÅ‘ annak, hogy a múltban nem voltak kiemelkedÅ‘ fejlesztések, a kínálat stagnált, jelenleg ennek lassú növekedése tapasztalható - mondja Gereben Mátyás, country manager, a CPI Hungary Kft. részérÅ‘l.

ElÅ‘nyös feltételek - alacsony bekerülési költségek (olcsó munkaerÅ‘, olcsó bérleti díjak) - miatt a külföldi cégek számára még mindig attraktív Magyarország, a nemzetközi bérlÅ‘k körében a budapesti irodapiac újra népszerűvé vált. Emellett a másik kiemelésre méltó szegmens, a hazai KKV-k (300-1000 négyzetméteres bérlÅ‘k), akik az elmúlt évek után végre mernek tovább lépni, az árak stagnálása és a bérbeadók flexibilitása által nyújtott biztonság okán. Nagyobb irodaterület igényük miatt a kis árkülönbséget egyre több KKV nagy biztonsággal vállalja.
 

Többet várnak a bérlÅ‘k


Mára tájékozottabbá váltak a bérlÅ‘k, szofisztikáltabbak az igényeik. Ilyen elvárások páldául az energiatakarékos házak, szünetmentes áramforrás szolgáltatások. Ezeket az igényeket a bérbeadónak le kell reagálni, folyamatos innovációt és fenntarthatóságot igényel a piac - teszi hozzá Gereben Mátyás.
 

Budapest szembe megy az árral

Dömötör Mónika, a TGM (TriGranit Management Corporation) irodai leasing menedzsere szerint a budapesti irodapiac tavalyi egyértelmű élénkülése ellenére még mindig némi túlkínálat jellemezi a hazai irodapiacot. Bár tény, hogy a kereslet fokozódása miatt nagyon lassan bár, de visszabillenni látszik az egyensúly a bérlÅ‘k és a bérbeadók között, mely az utóbbi idÅ‘ben egyértelműen a bérlÅ‘k javára mozdult el. Mindez együtt járt és még jár is a fokozódó bérlÅ‘i igényekkel, magas elvárásokkal is a facility management felé. Az iroda kiválasztásakor a bérlÅ‘knél továbbra is a legfontosabb szempont a jó elhelyezkedés és a szolgáltatások széles köre. VersenyelÅ‘nyt jelenthetnek a hatékonyan kialakítható belsÅ‘ terek vagy a nyitható ablakok, míg a zöld megoldások és az energiahatékonyság mára alapvetÅ‘ elvárásokká váltak bérlÅ‘i részrÅ‘l. Szintén hozzáadott érték - és napjainkban még nem alapként elvárt szolgáltatás - például a kerékpáros zuhanyzó vagy öltözÅ‘k. A régen működÅ‘, bevált sablonok helyett tehát továbbra is az igények alapján testreszabott ösztönzÅ‘ megoldások kapnak teret napjainkban. A TriGranit Management is törekszik arra, hogy az új, ösztönzÅ‘ megoldásokat lehetÅ‘leg minél több épületében kínálja bérlÅ‘inek.
 

Fokozódó érdeklÅ‘dés


Az új bérlÅ‘k zömmel IT és pénzügyi-tanácsadó cégek, valamint SSC-k, azaz szolgáltató központok házainkban. Az általunk kezelt irodaházak mind magas bérbeadottsági szinttel, és több éve változatlan bérlÅ‘i körrel működnek, így nálunk elsÅ‘sorban az újrakötések dominálnak. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek szabad, bérbeadható ajánlataink. A Pólus Pont Irodaház esetében például eddig be nem épített épületrészeken alakítunk ki irodákat annak érdekében, hogy a fokozott bérlÅ‘i érdeklÅ‘désnek eleget tudjunk tenni - teszi hozzá Dömötör Mónika.

Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 05. 18.
** 1800 - 2000m²
2019. 05. 14.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

GAMMAPARK

Illatos út 9.

kiadó raktár450 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

D210 Raktárbázis

Keresztúri út 210.

kiadó raktár19443 m2
bérleti díj3 - 6 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(53) "/raktarpiaci-hir/Budapest-szembe-megy-az-arral/45550/"
string(11) "3.88.156.58"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"