Itt a legfrissebb irodapiaci világranglista

A bérleti díjak 5 százalékkal emelkedtek a londoni West End alpiacon, ami Hong Kong-ot is megelőzve immáron második alkalommal a világ legdrágább irodapiaca lett - derül ki a a Cushman & Wakefield éves 'Office Space Across the World' tanulmányából.

London -blog.eoffice.netA moszkvai belváros a tavalyi 6. helyezésről idén a harmadik helyre került a bérleti díjak stabilizálódásának és a folyamatos keresletnek köszönhetően.

Európában több piacon, közte a frankfurtin és a londonin, hiányoznak a magas minőségű területek, a növekvő kereslet pedig felfelé húzza az elsődleges bérleti díjakat. Ezért bár a teljes regionális kép elég visszafogott volt, nincsenek lényeges különbségek a piacok között. Összességében 3 százalékos emelkedést mért a Cushman & Wakefield regionálisan, mely a 2008-as válság kirobbanása óta mért legmagasabb szám.

Az EMEA régión belül a legnagyobb növekedést a Közel-Kelet és Afrika produkálta a bérleti díjak 14 százalékos emelkedésével.  A régión belüli drágulás a Dél- afrikai Köztársaságban volt a legnagyobb 2013-ban, itt az elsődleges bérleti díjak közel 30 százalékkal nőttek.

James Young, a Cushman & Wakefield EMEA irodabérbeadási vezetője szerint az EMEA régióban a magas minőségű területek hiánya hamarosan sok bérlőt költözésre ösztönöz majd, akik még a limitált minőségi területre szeretnének szerződni. A fejlesztések mértéke 2014 végéig várhatóan alacsony marad és ez nyomást gyakorol majd az elsődleges bérleti díjakra is.

A bérleti díjak Amerikában is emelkedtek, igaz, csak 1 százakékot. A bérbeadások mértéke 2013-ban Dél-Amerikában elég alacsony maradt, főleg Argentínának és Brazíliának köszönhetően, ahol a bérlői kereslet és a bérleti díjak csökkenését tapasztalták. Kivétel ezalól Ecuador és Kolumbia, ahol erős volt az év közbeni kereslet. A következő évben Dél-Amerikában várhatóan ismét a bizonytalanság lesz jellemző, de a piac Észak-Amerika fejlődésével egyre stabilabb lesz.

Az Amerikai Egyesült Államokban a kereslet a vártnál gyorsabb gazdasági fellendülés eredményeként növekedett, erősödött a bérbeadási aktivitás és a befektetői bizalom. Bár a bérbeadási teljesítmény elég változó volt az ország területén, New York (Belváros) és Boston teljesítményben felülmúlta a piacot. 2014-ben az USA várhatóan ismét növekvő bérleti díjakra számíthat, mellyel vezeti a teljes régió növekedését - írja a Cushman & Wakefield.

Az ázsiai és Csendes óceáni területek bérleti díjai 2013-ban csupán 2 százalékkal nőttek. A gazdaság az év első felében elég "sebezhető" volt, de a főbb piacokon (Kína és Japán) az év hátralevő részében fellendülést tapasztalt a tanácsadó. A régió irodapiaca globális szinten az egyik legdrágább. Hong Kong továbbra is a második helyen áll az összesítésben. Az ázsiai régió teljesítménye 2014-ben a tavalyihoz hasonló lesz, alacsony, de stabil kereslettel, változatlan díjakkal, bérlőknek nyújtott kedvezményekkel. Az idei előrejelzés folyamatos ám lassú növekedésről és a bérlői piac további hódításáról szól. A régió irodapiacát Kína, Japán és délkelet Ázsia vezető gazdaságai mozgatják.

Forrás: Napi.hu
Tartalmi partnerünk a 

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Miskolc Irattár

Besenyői utca 24

kiadó raktár0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

WHITEFIELD raktárak

Mártírok utja 290.

kiadó raktár4200 m2
bérleti díj2 - 3 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Irodaház kereső

string(67) "/raktarpiaci-hir/Itt-a-legfrissebb-irodapiaci-vilagranglista/45074/"
string(14) "34.229.175.129"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"