Mikor jön el a plázázók Kánaánja?

A plázastop hivatalosan 2014 végén véget ér, de jelenleg is több fejlesztő rendelkezik alóla felmentéssel. Mindeközben a fogyasztók ugyan lassan, de újra elkezdtek költekezni, tehát látszólag minden adott a kiskereskedelem fellendüléséhez és ahhoz, hogy új bevásárlóközpontok nőjenek ki a földből. De mi kell ahhoz, hogy eljöjjön a plázázók Kánaánja és mi vár a jövőben a vásárlókra? A bérlői oldal fejtette ki véleményét a retail szektor hazai és régiós jövőjéről az RICS Tea&Talk kerekasztal-beszélgetésén.

A kerekasztal-beszélgetés célja az volt, hogy a résztvevÅ‘k megismerjék a kiskereskedelmi szektor bérlÅ‘i oldalának álláspontját és terveit. Kiderült, hogy bár figyelembe veszik a makrogazdasági indikátorokat és az egyes városok jövedelmét, a kiskereskedelmi láncok sok esetben egyáltalán nem számadatok alapján döntenek arról, hogy megjelenjenek-e egy adott országban. Van, aki szerint a kulturális közelség fontos, de olyan cég is akad, amelynél szimplán az számít, hogy "mi érhetÅ‘ el" bázisukról, azaz a földrajzi közelség határozza meg terjeszkedésük irányát és mértékét.

Mint minden külföldi szakértÅ‘, aki a magyar piacról beszél, Maarten Vermeulen FRICS, az RICS régiós (Európa, Oroszország és FÁK) ügyvezetÅ‘ igazgatója is felvetette a politikai kockázatok kérdését. Bár a legtöbb hasonló beszélgetésen a magyarországi szereplÅ‘k túlnyomó többsége gyorsan elhessegeti az ilyen típusú aggályokat, az AmRest étteremlánc ingatlanmenedzsere elmondta: "ha a politika számítana, kivonulnának". A kormány külföldi cégek ellen irányuló intézkedési mellett azt nehezményezte, hogy a jelenlegi politikai környezetben még 10%-os bevételnövekedés mellett is nehéz hosszú távú üzleti döntéseket hozni, sosem tudhatják, mikor vezetnek be például egy hot wings-adót. 

 

A panel moderátorának, Pataki Márta MRICS-nek a következÅ‘ kérdése arra vonatkozott, hogy az új üzletek helyének kiválasztásában mi alapján döntenek a bérlÅ‘k, elég-e egy "jó ajánlat" a bérleti szerzÅ‘dés megkötéséhez. Mint minden ingatlan esetében, itt is leginkább a lokáció számít: van, hogy csak 10 méteren múlik a siker, ráadásul abban is egyetértettek a jelenlévÅ‘k, hogy egy kedvezÅ‘ ajánlat nem elég. Számít az elsÅ‘ benyomás, az hogy mennyire telített (bevásárlóközpontokkal) az adott város, illetve az üzleti stratégia is.

Lenyomja az online a plázákat?

Ha retailrÅ‘l beszélünk, nem kerülhetjük meg az e-kereskedelem térhódításának kérdését. Nem meglepÅ‘ módon, a bérlÅ‘k sokkal kevésbé aggódnak emiatt, mint a bérbeadók, illetve az ingatlanfejlesztÅ‘k. Van olyan bérlÅ‘, aki kifejezetten várja a bérbeadóktól való függÅ‘ség csökkenését. A divatcégek szerint a vásárlás egy "szociális élmény", a vásárlók érezni akarják, mit vesznek, így mindig szükség lesz üzletekre. Az RICS régiós ügyvezetÅ‘je szerint az e-kereskedelem térhódítása miatt a jövÅ‘ plázái máshogy fognak kinézni: kevesebb üzlet és több közösségi terület várja majd a vásárlókat. Az Yves Rocher magyarországi vezetÅ‘je szerint pedig a webshopok sikeres működéséhez kellenek az üzletek. Az e-kereskedelem egyelÅ‘re elsÅ‘sorban arra jó, hogy a bevásárlóközpontok által kiszolgálatlan vidéki területeket is elérjék.

 

Váci utca vagy Westend?

Felmerült az örök kérdés is: high street vagy bevásárlóközpont? A panelisták szerint ez általában ország-, illetve régió-specifikus, a hagyományokon múlik. A nyugat-európai városokban nem jellemzÅ‘ belvárosi plázák felépítése, míg a közép-európai régióban ez elterjedt. A volt szocialista országokban ráadásul sosem volt elterjedt a high street, a plázák pedig késÅ‘bb jelentek meg, mint nyugaton, viszont gyorsan elterjedtek, ami növeli népszerűségüket. A szlovéniai Magistrat International képviselÅ‘je például elmondta, hogy a régióban egy high street lokáció általában csak a bevásárlóközpontok potenciáljának 70%-ával rendelkezik, ugyanakkor a turisták kiszolgálására alkalmasabb egy sétálóutca, mint egy pláza.


Épüljenek új plázák?

A kiskereskedelmi szegmens jövÅ‘jével kapcsolatban a beszélgetés résztvevÅ‘i többségében optimistán nyilatkoztak, azonban a különbözÅ‘ cégek eltérÅ‘ fejlesztéseket látnának szívesen. Az Yves Rocher szerint új módszerek kellenek az ügyfélszerzésre és nagy álmuk, hogy a Nagykörúton nyithassanak üzletet. Az AmRest több vendéglátó egységeket nyitna, mint amennyi megfelelÅ‘ üzlethelyiséget talál ma a piacon. A Calzedonia terjeszkedési menedzsere a plázastop végét, valamint a régi plázák bezárását (vagy legalább átalakulását) várja, terjeszkedést azonban nem terveznek, csak relokációt. A beszélgetés külföldi szakértÅ‘je jelentÅ‘s potenciált lát a régióban: Maarten Vermeulen szerint nyugaton már nincs hova terjeszkedni, így itt, Közép-Európában van lehetÅ‘ség további fejlesztésekre.

A jövÅ‘vel kapcsolatban a panelisták egy dologban értettek egyöntetűen egyet: a korábban népszerű outletekben nem látnak lehetÅ‘séget a régióban. 

Forrás: Portfolio Ingatlan
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 1000m²
2019. 04. 15.
** 300 - 400m²
2019. 04. 04.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Szilas Ipari Park

Horváth Mihály u. 4.

kiadó raktár655 m2
bérleti díj3 - 3 €/m²/hó+áfa

Eladó KISKUNLACHÁZA HŰTŐHÁZ

Védgát ut 7

kiadó raktár0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(56) "/raktarpiaci-hir/Mikor-jon-el-a-plazazok-Kanaanja/45297/"
string(11) "3.80.224.52"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"