Megszólaltak a plázák: Tragédia lenne a vasárnapi szabály

Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség (MBSZ) álláspontja szerint, ha megszavaznák a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslatot, az legalább 35 ezer munkavállalót -elbocsátások, vagy csökkenő bevételek útján - hátrányosan érintene, továbbá az állami bevételek csökkenését és amennyiben nem mindenkire vonatkozna, piacidegen diszkriminációt jelentene.

A Szövetség szerint 7,4%-os munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amely a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 000 alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban dolgozók körében (logisztika, üzemeltetés, stb.) minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna és további 15-20 ezer hátrányosan érintene.

A gyakorlatban ez elbocsátásokat és bércsökkentést eredményezne. A kifizetett bértömeg csökkenésével pedig az állami és az önkormányzati bevételek is jelentÅ‘sen visszaesnek.

"Az elbocsátások egyszerű vállalkozói logikából és gazdasági szükségszerűségbÅ‘l következnének. A kiesÅ‘ vasárnappal vagy csökken a létszám és a fennmaradó állomány kicsit többet túlórázik, vagy marad a létszám, de csökkennek a fizetések. Tehát elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elÅ‘." - mondta Gyalay-Korpos Gyula, az MBSZ elnöke. Ráadásul legfÅ‘képp a társadalom aktív tagjait büntetné a szabályozás, hiszen a hétvégi és ezen belül vasárnapi FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) vásárlásokat leginkább a fÅ‘városi, 30 és 50 év közötti, magas jövedelmű családosok végzik, akik hétköznap magas óraszámban dolgoznak. Ez csak gyorsan forgó fogyasztási cikkeknél évente 400 milliárd forintot jelent**

Az MBSZ adatai szerint jelenleg 59 600 fÅ‘ dolgozik 7540 olyan üzletben, amely bevásárlóközpontokban található. Ezen felül 53 000 fÅ‘ áll alkalmazásban 2650 hipermarketben lévÅ‘ üzletben.

A szövetség által mért adatok szerint a bevásárlóközpontokat a látogatók 11%-a vasárnap keresi fel.

Országosan, vasárnapi napon több mint 870 000, szombati napon közel 1,4 millió háztartás vásárol FMCG (napi fogyasztási cikkek) terméket. Amennyiben a tervezett szabályozás miatt a vasárnapi bevásárlási lehetÅ‘ség megszűnik, úgy a forgalom szempontjából erÅ‘s szombati nap válik még zsúfoltabbá.

A 3 fÅ‘s vagy annál nagyobb háztartások a hétvégi bevásárolásokat preferálják. A gazdasági válság hatására a legmagasabb, 7-30% közötti forgalom visszaesést 2009-ben realizálták a bevásárlóközpontok, de 2008-ban és 2010-ben is forgalom-visszaesés volt a kereskedelmi egységeknél. 2013 harmadik negyedévétÅ‘l a forgalom kismértékű növekedése figyelhetÅ‘ meg, amely emelkedés lehetÅ‘vé tette, hogy hazai és nemzetközi kereskedelmi láncok erÅ‘södjenek meg, újítsák fel üzleteiket és nyissanak újabb egységeket. Véleményünk szerint a vasárnapi zárvatartás hatására újabb negatív hullám indulhat el, mivel a drasztikus szabályozás bizonytalanságot okoz.

Ha a vasárnapi nyitva tartás megszűnik, akkor további forgalomcsökkenés várható. Egyrészt a szombati vásárlásra való átálláshoz hosszú idÅ‘ kell, másrészt a vasárnapi, úgynevezett spontán, impulzív vásárlások elmaradnak, harmadrészt pedig sokan külföldre mennek majd vásárolni. Németországban a korábbi teljes vasárnapi tiltást követÅ‘en ma már 6-7 vasárnapon nyitva tarthatnak a kereskedelmi egységek, illetve Ausztriában is fontolják a vasárnapi nyitva tartás visszaállítását.

A vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel ugyancsak teljesen, pótolhatatlanul kiesne.

Diszkriminatív, egyszersmind működésképtelen az a félmegoldás, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás, hiszen egy bevásárlóközpont esetében a nagyobb alapterületű üzletek, az úgynevezett mágnesbérlÅ‘k vonzzák be a vásárlókat. Ha ezek zárva vannak, akkor a központot nem érdemes nyitva tartani, így a kis-és középvállalkozások is rosszul fognak járni.

Alkotmányos szempontból a korlátozás sértené a vállalkozás szabadságát és a versenyszabadságot, emellett a vásárlói szabadságot, valamint a választás szabadságát is.

A vasárnapi zárvatartás ellentétes a kormány által meghirdetett munkahelyteremtési programmal, ráadásul a piacok és egyéb vásárok nyitva tartását nem szabályozza a jelenlegi indítvány, ezzel pedig a feketegazdaság erÅ‘södne meg.

Az MBSZ úgy véli; korlátozás helyett a piaci önszabályozásra kellene bízni a nyitva tartás kérdését, de ha már mindenáron szabályozni akar a kormányzat, akkor a javaslat beterjesztése elÅ‘tt széles körű társadalmi egyeztetésre és átfogó elemzésre lenne szükség.

Forrás: Portfolio Ingatlan
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 1000m²
2019. 04. 15.
** 300 - 400m²
2019. 04. 04.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Székesfehérvár - Börgöndi raktár

Börgöndi út 53.

kiadó raktár0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Zemplén Park

Berecki utca 32.

kiadó raktár692 m2
bérleti díj1 - 1 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(80) "/raktarpiaci-hir/Megszolaltak-a-plazak-Tragedia-lenne-a-vasarnapi-szabaly/45315/"
string(11) "3.80.224.52"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"