Kereskedelmi ingatlanbefektetési piac: épp, hogy van még élet az ingatlanpiacon

A kereskedelmi ingatlanbefektetési piac meglehetősen rugalmasnak bizonyult az év második három hónapjában, 29,2 milliárd euró befektetési volumennel, mely 7,9 százalékos növekedést jelent az első negyedévhez képest.

·A tavalyi év ugyanezen idÅ‘szakához viszonyítva is növekedett a befektetési összeg 0,6 százalékkal 124,6 milliárd euróra. Ez az azt megelÅ‘zÅ‘5 év átlagához képest 19,4 százalékos visszaesés és a 2011. elsÅ‘felében befektetett összeg 17,7 százalékkal maradt el a második negyedév befektetéseihez képest.

·A piac fÅ‘mozgatórugói a külföldi befektetÅ‘k voltak, 48,3 százalékos aktivitásnövekedéssel az elsÅ‘negyedévhez képest, melynek során piaci részesedésük a tavalyi 36 százalékról 48 százalékra emelkedett.

· A helyi befektetÅ‘k ennél óvatosabbak voltak, befektetéseik összege 13,7 százalékkal esett vissza az amúgy is gyenge elsÅ‘negyedévhez képest.

 

Az adatok ismeretében Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield EMEA régiójának befektetési üzletágvezetÅ‘je elmondta: “A piaci aktivitás a második negyedévben a vártnál jóval jelentÅ‘sebb volt, de az euró övezet hitelválsága beárnyékolta a piacot. Még a korábban kitartó befektetÅ‘k is visszaléptek az ügyletektÅ‘l és kivárnak, de egyértelmű, hogy ez a válság túllép a szuverén hitelválságon és az aktivitást a bankszektor zűrössége is befolyásolja, a gazdasági bizonytalanságról és a foglalkoztatottságról nem is beszélve.”

 

“Annak ellenére, hogy a hozzáállás óvatosabb, ez nem annyira befolyásolja az elsÅ‘dleges piacokat. A tehetÅ‘s magánszemélyek, csak úgy, mint a családi vállalkozások és a globális alapok, intézetek továbbra is keresik a legjobb és legbiztonságosabb ingatlanokat. Olyan is elÅ‘fordul, hogy a kereslet bizonyos területeken megnövekszik, ahogy a befektetÅ‘k egyre realistábbak az árazás és az ingatlanok stabilitásának kérdésében és a haszon fontosabb a megfoghatatlan tÅ‘kénél és az alacsony hozamú kötvénypiacnál.” – foglalta össze Rhydderch.

 

A közelmúltban, a legjobban az irodapiac teljesített, ahol az idei év második negyedévében 19,8 százalékos aktivitásnövekedést mértek az elsÅ‘negyedévben mért 16,5 milliárd euróhoz képest, mely a piaci aktivitás 57 százaléka. Az ipari ingatlanpiac aktivitása szintén 21 százalékkal növekedett, mely az ipari ingatlanpiac részesedését 8,5 százalékra emelte. Ez azonban egy gyenge elsÅ‘negyedév folytatása volt, hiszen a volumen továbbra is 14 százalékkal az 5 éves átlag alatt maradt.

Ezen idÅ‘alatt a kiskereskedelmi piac aktivitása a növekvÅ‘óvatosság, valamint a nagyobb ingatlanok finanszírozási hiányának áldozata lett. A kiskereskedelmi volumen összességében 5,9 százalékkal csökkent, melynek során a szektor piaci részesedése 19,9 százalék volt ebben a negyedévben, a tavalyi év elsÅ‘negyedévben mért 40 százalékhoz képest. A szektor jelenleg elég messze áll a megszokott piaci képtÅ‘l, Németországban, Franciaországban és Svédországban például sikeres az üzletág, míg az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Dániában és Svájcban az irodapiac áll vezetÅ‘helyen.

 

A teljes régió állapotának figyelembevételével David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai piackutatási csoportjának vezetÅ‘je elmondta: “Az összes hír hatására, mely az euró zóna válságáról és arról szól, hogy ki nyer és ki veszít egyre kevésbé világos. A déli periféria piacait sokan kedvelik, és ezen piacok részesedése 4,3 százalékról 5 százalékra növekedett, az aktivitás 26 százalékos növekedésének köszönhetÅ‘en, melyet legfÅ‘képpen az Olasz ’hospitality’ üzletág vezet.”

 

“Ez szintén csupán pár nagyobb tranzakcióból adódik melyek elképzelhetÅ‘, hogy nem ismétlÅ‘dnek meg a közeljövÅ‘ben és így a régió történelmi mélypontra juthat - bár az elmúlt évben a déli piacok átlagos piaci részesedése 8,3 százalék volt - még így is sikeresebbek, mint számos más régió, például Közép- Európa és a Benelux államok, ahol az elmúlt negyedévben nagyot csökkent a piaci részesedés.”

 

Összességében a befektetések nagy részét továbbra is a fÅ‘bb piacok vonzzák, azon belül is az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország adta az aktivitás 60 százalékát az év elsÅ‘felében, mely kis visszaesést jelent a 2011. ugyanezen idÅ‘szakában mért 62 százalékhoz képest. A 3 fÅ‘piac 12,3 százalékos volumennövekedésrÅ‘l számolhat be, mely leginkább Franciaország jelentÅ‘s növekedésének köszönhetÅ‘. Az idÅ‘szak legnagyobb nyertesei az északi államok voltak, piaci részesedésük 18 százalékra emelkedett így 2008. óta elÅ‘ször megelÅ‘zve Németországot. A másik oldalon Kelet- Európa is jelentÅ‘s növekedést tapasztalt és a piacnak csaknem egy 7 százalékos szeletét tudhatja magáénak, természetesen Oroszország támogatásával.

 

A jövÅ‘tekintetében Hutchings hozzáfűzte: „A kilátás az év hátralevÅ‘részére az ingatlanok és a kötvények közötti pozitív hozam rés ellenére nem túl jó. Bár sok befektetÅ‘megtalálja a sikert a részvények és finanszírozási nehézségek patthelyzetében, csak úgy, mint a lassú döntési folyamatok során, ez bíztat minket arra, hogy talán legalább a tranzakciók mértéke változatlan marad.”

 

“Európa jelenlegi kálváriája reméljük, nem lesz hosszú távú – talán lehetÅ‘ség lesz – és míg sajnos csodaszer nincs a problémákra, véleményünk szerint az euró zóna nem bomlik fel, de a gazdasági, szociális és politikai ár, amit a hibákért fizetünk nagyon magas. Ennél fogva, bár a harmadik negyedév várhatóan csendes lesz, mind a szabadságolások, mind a hitelválság miatt, a negyedik negyedév tartogathat még fellendülést a tranzakciók tekintetében az évre, mely során az összbefektetés a 112 milliárd eurót is elérheti, mely azonban szintén11 százalékos visszaesés 2011-hez képest.”

 

“ElképzelhetÅ‘, hogy hamarosan jelentÅ‘s növekedést tapasztalunk majd a bankok és mások által piacra dobott kínálatnak köszönhetÅ‘en, melyet várhatóan Spanyolország vezet majd, amennyiben a bankmentÅ‘programjuk sikeresnek bizonyul. Bár nem önti majd el a piacot az új kínálat, de ez egy fellendülés kezdete lehet, mely 2013-ban várhatóan tovább folytatódik majd.”

 

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

MetLog Alba

8-as főút

kiadó raktár9347 m2
bérleti díj3.9 - 3.9 €/m²/hó+áfa

HSP Raktár

Gvadányi 29-31

kiadó raktár2000 m2
bérleti díj6 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(101) "/raktarpiaci-hir/Kereskedelmi-ingatlanbefektetesi-piac-epp-hogy-van-meg-elet-az-ingatlanpiacon/38978/"
string(12) "54.174.51.80"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"