Ingtlanüzemeltetői reakciók a rezsiköltségekre

2012-ben részben a szabályozási, részben a gazdasági környezet változása következtében erősen emelkednek az iroda- és logisztikai piacon az üzemeltetési költségek az Appeninn Holding előrejelzése szerint. Egyes tételek azonban féken tarthatók, vagy hatásuk ellensúlyozható.

Ahogy a lakossági piacon is egyre növekvÅ‘ rezsiköltségekkel szembesülnek az ingatlantulajdonosok illetve –bérlÅ‘k, részint hasonló folyamatok zajlanak az irodapiacon is. Az energiahordozók ára, és a közüzemi díjak szinte minden tételben tovább emelkedtek a tavalyi évben, ráadásul az idei, szokatlanul hideg tél tovább emelte a rezsiköltségeket. Az elsÅ‘sorban B-kategóriás irodaházakat üzemeltetÅ‘ Appeninn a két legfontosabb energiaforrás beszerzésében külsÅ‘ segítséget kért és a tanácsadó cég által lebonyolított tenderen született meg az Appeninn csoport elektromos energia- és gázvásárlási beszerzéseinek ára a 2012-es évre. „A megnyert ár kb. 20%-kal drágább a tavalyinál, de szerencsére kedvezÅ‘bb, mint a piaci átlagárak.” – mondja Székely Gábor, az Appeninn Holding igazgatótanácsának elnöke.

 „Ilyenkor azonban nemcsak a gáz, a villany, vagy a távhÅ‘ árára kell gondolni egy ingatlan esetében, hanem számos egyéb üzemeltetési költség is keletkezik, ezek idén is meghaladják a korábban tervezettet.” – magyarázza a szakember. „A hóeltakarítás, a síkosság-mentesítés, a fagykárok elleni védekezés, vagy utólagos javítási munkálatok mind újabb költségtételek. Ráadásul, ha valamire – például unió által is engedélyezett, sómentes salakra – egyszerre van szüksége mindenkinek, akkor annak az ára megemelkedik, és a gyors beszerzés szükségessége miatt felár is jelentkezhet.”

Általánosságban elmondható, hogy az energiahordozók árán kívül az üzemeltetésben jelentkezÅ‘ összes külsÅ‘s beszállító által nyújtott szolgáltatás díja is emelkedett. Ez köszönhetÅ‘ az adók, járulékok és más gazdasági tényezÅ‘k változásainak. „Számos olyan üzemeltetési feladat van, amelyre kötelezÅ‘en külsÅ‘s szakmai segítséget kell igénybe vennünk (liftek, tűzjelzÅ‘-rendszerek, tűzoltó-készülékek, légtechnika, kazán, Å‘rzés…stb…), ezekre sajnos alig rendelkezünk ráhatással. Természetesen van szórás az egyes árak alakulásában, de kb. 10-15%-os emelkedéssel lehet számolni.” – mondja Székely.

Nemcsak a rezsiben, hanem a birtok- és vagyonvédelem terén is áremelkedéssel kell számolni 2012-ben. „A szerzÅ‘déses biztonsági cégek a kötelezÅ‘ béremelések és a foglalkoztatási költségek növekedését részint át fogják terhelni az ingatlantulajdonosokra.” – jósolja Székely. „Ezen a piacon minÅ‘ségromlást nem vállalhatnak fel az ingatlanosok, hiszen sokban meghatározza egy irodapark megítélését, hogy a külsÅ‘ szolgáltató által kiállított személyi gárdának milyen a hozzáállása, segítÅ‘készsége, felkészültsége.” Székely szerint az infrastrukturális biztonsági elemek aránya meg fog emelkedni a vagyonvédelemben: „a telepített kamerás rendszerek, távfelügyeleti szolgáltatások, finanszírozás-megosztásos bérleti modellek egyre népszerűbbek lesznek. Mivel fajlagos költségük csökken, a technológia egységára csökken, ezért a racionalitás határáig fognak élni az ingatlanosok a költségkontrollnak ezzel a módjával. A biztosítók versenyének köszönhetÅ‘en a vagyonvédelem terén van mód a költségek szinten tartására, de ha passzív az üzemeltetés, és mindent hagy a régiben, akkor a korábban kötött megállapodások nyomán elszállhatnak a költségek.” – állítja Székely.

Takarítás, karbantartás és gyorsszerviz terén is évrÅ‘l évre új megállapodást javasol Székely, ugyanakkor óvva int minden ingatlanüzemeltetÅ‘t attól, hogy néhány forintos árelÅ‘nyért jól bevált együttműködést rúgjon fel, cserébe egy ismeretlen partnerért. „Nagyon nehéz ezen a piacon a minÅ‘ségkontroll, akár a megspórolt összeg többszörösét is kiteheti, ha az új partnert folyamatos ellenÅ‘rzéssel, vagy akár jogi eszközökkel kell rávenni az elvárások teljesítésére. Jelen piaci körülmények mellett nem fér bele, hogy kiégett izzók, és rendetlen mellékhelyiségek okán bérlÅ‘ket veszítsen egy üzemeltetÅ‘, vagy árcsökkentéses kompenzációra kényszerüljön.” – véli az Appeninn elsÅ‘ embere.

Forrás: IngatlanHírek.hu
Tartalmi partnerünk a 

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Eladó/Kiadó M0-M5 Ócsa ipari parkban telephely, raktárbázis

pesti úti major

kiadó raktár3500 m2
bérleti díj3 - 0 €/m²/hó+áfa

M3 Logisztikai Központ

Székely Elek út 11.

kiadó raktár19950 m2
bérleti díj1.2 - 2.5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár2300 m2
bérleti díj3.5 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kiadó Dabason

Bugyi út 1-A

kiadó raktár50 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Rigó Raktárbázis

Debrecen

kiadó raktár680 m2
bérleti díj1.8 - 1.8 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár2300 m2
bérleti díj3.5 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(70) "/raktarpiaci-hir/Ingtlanuzemeltetoi-reakciok-a-rezsikoltsegekre/36150/"
string(14) "34.204.176.125"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"