Cushman & Wakefield: Budapesti irodapiaci körkép

A Cushman & Wakefield, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlantanácsadó vállalatának legfrissebb irodapiaci adatai szerint a piaci hangulatot továbbra is a környező európai gazdaságok, főként Magyarország bizonytalansága határozza meg.

Az elmúlt évben a budapesti irodapiacon rekord mennyiségű, közel 400,000 négyzetméter bérbeadás történt, amellyel Budapest olyan országokat elÅ‘zött meg a rangsorban, mint Prága, Milánó és Amszterdam. 2012 második negyedévében a budapesti irodapiacon közel 100,000 négyzetméter bérbeadás történt, amely meghaladja mind a 2010, mind a 2011 második negyedévében mért értéket. Bár számításaink szerint, ebben az évben a teljes bérbeadás mértéke nem éri el a tavalyit, várhatóan így is 300,000 négyzetméter fölött lesz, ami szintén kiemelkedÅ‘nek számít.

 

Ha ezeket a számokat a közép- kelet európai régió más országainak teljesítményéhez hasonlítjuk, ki kell emelni, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország volt a legmegbízhatóbb a bérbeadások mértékét tekintve. Itt a legtöbb és a legkevesebb bérbeadás közötti különbség csupán 25 százalék volt, míg Lengyelországban és Csehországban ez a szám 52 és 40 százalékra rúgott. Ez a magyar piac rugalmasságát mutatja. Erre az évre az összes bérbeadás mértékét körülbelül 325,000 négyzetméterre saccoljuk, mely ugyan kevesebb, mint a rekord évben mért érték, de közelít a 2007-es értékhez, amely az elmúlt 10 év egyik legerÅ‘sebb éve volt a régióban. 

 

“Kevés spekulatív irodafejlesztés történik jelenleg a budapesti irodapiacon, a Skanska és az Atenor épít a Váci úti folyosónés a HB Reavis jelentett be egy új fejlesztést, szintén ezen az alpiacon. A kevés új terület és a magas bérbeadási mutató arra enged következtetni, hogy a jelenleg 20 százalékon álló kihasználatlansági ráta a közeljövÅ‘ben, lassan csökkenésnek indul. Ahhoz, hogy a kihasználatlanság lényegesen csökkenjen, új piaci belépÅ‘kre van szükség, akik további munkahelyeket teremtenek. EzekbÅ‘l az elmúlt években sajnos kevéssel találkoztunk, de optimizmus érezhetÅ‘azon bérlÅ‘k részérÅ‘l, akiket foglalkoztat a magyar piac. Bár az elkövetkezÅ‘1-3 évben a piac várhatóan továbbra is a bérlÅ‘knek kedvez majd, hiszen jelentÅ‘s flexibilitást és kedvezményeket tapasztalhatnak a bérbeadók részérÅ‘l” mondta Pados Gergely Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezetÅ‘je.

 

A budapesti irodapiac jelenleg a felépülési fázisban van és szerintünk további kedvezményekkel, több meglévÅ‘bérlÅ‘és több új piaci szereplÅ‘ köt majd bérleti szerzÅ‘dést a kedvezÅ‘feltételek mellett. Míg Prága és Bukarest állnak a fellendülés élén és Varsó is jelentÅ‘s bérbeadói piac, reményeink szerint Budapest továbbra is vonzza majd az újonnan piacra lépÅ‘SSC és más cégeket.

 

A Cushman & Wakefield az utóbbi idÅ‘ben, globális stratégiai terve alapján sok energiát fektetett vagyonkezelési üzletágának fejlesztésébe. Jelenleg több, mint 160,000 négyzetméternyi A kategóriás ingatlan üzemeltetése tartozik hozzánk Budapest különbözÅ‘alpiacain, mely segít a bérlÅ‘k igényeinek feltérképezésében. Egy olyan piacon, mint Budapest, nagyon fontos, hogy a bérlÅ‘k a legkiemelkedÅ‘bb üzemeltetési és ügynöki szolgáltatást kapják. A Cushman & Wakefield több, nemzetközi befektetÅ‘részére nyújt üzemeltetési szolgáltatást és több ízben aktívan részt vett, mind a meglévÅ‘bérlÅ‘k megtartásában, mind az új bérlÅ‘k felkutatásában.

 

“Proaktív üzemeltetéssel, bérbeadási tanácsadással és projekt menedzsmenttel kiemelkedÅ‘szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek és segítjük Őket ingatlanjaik felvirágoztatásában, mind újratárgyalásokkal, mind új szerzÅ‘dések kötésével” fűzte hozzá Pados Gergely.

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Cserkesz Factory

Cserkesz u. 42.

kiadó raktár2870 m2
bérleti díj2.5 - 2.5 €/m²/hó+áfa

M47 Vállalkozói Park

Maglódi út 47.

kiadó raktár2197 m2
bérleti díj3.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(69) "/raktarpiaci-hir/Cushman-Wakefield-Budapesti-irodapiaci-korkep/41694/"
string(13) "34.207.78.157"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"