Bár a lakosság alig vásárol, további plázák épülnek Budapesten

A kiskereskedelmi ingatlanpiacot kettősség jellemzi: a retail forgalom a válság óta nem tért magához, a bérlők közül többen nehéz helyzetbe kerültek, ugyanakkor a külföldi befektetők számára Magyarországon még mindig a prémium kategóriás bevásárlóközpontok számítanak a legkeresettebb befektetési terméknek. A bérlőknél is két véglet figyelhető meg: míg többen komoly nehézségekkel küzdenek és ki is vonultak az országból, addig több új nemzetközi márka az elmúlt egy-két évben lépett be a magyar piacra, vagy kezdett komoly expanzióba.

Nyugat-Európából folyamatosan érkeznek a kedvezÅ‘ retail piaci hírek, számtalan piaci tranzakcióról számolnak be, amelyeknek kiskereskedelmi központ volt a tárgya, Magyarországon ez a hatás azonban még nem igazán érzÅ‘dik. A nyugati tendenciák ellenére a hazai kiskereskedelmi piac ingatlanfejlesztési szempontból mind rövid, mind középtávon nehéz helyzetbe került. „EgyelÅ‘re sem a fejlesztÅ‘k, sem a kereskedÅ‘k, sem a vásárlók nem tudnak biztosat a jövÅ‘rÅ‘l. Néhány piaci szereplÅ‘ várhatóan tovább erÅ‘síti a pozíciót, egy-egy ma még hazánkban nem jelen lévÅ‘ márka kihasználhatja a rugalmas bérleti díjak kínálta lehetÅ‘séget, és még a fellendülés megindulása elÅ‘tt megjelenhet hazánkban.” -emelte ki Csűrös Csanád, vezetÅ‘ elemzÅ‘, a Portfolio.hu Retail 2011 konferencia szervezÅ‘je és elÅ‘adója. „Az egyre nagyobb önrészt és elÅ‘bérletet bemutatni kényszerülÅ‘ fejlesztÅ‘k várhatóan más területekre koncentrálnak majd, míg a vásárlók bizakodhatnak az általános gazdasági fellendülésben és a vásárlóerÅ‘ növekedésében.” – tette hozzá a szakértÅ‘.

 

A következÅ‘ években a megváltozott vásárlói igények és piaci trendek következtében az üzletközpontok a piaci pozíciójuk stabilizálása vagy növelése érdekében várhatóan revitalizációba, átalakításba fognak, hogy vonzóbbak legyenek a vásárlók és így a bérlÅ‘k szemében. A következÅ‘ években az újabb és nagyobb bevásárlóközpontokról a hangsúly átkerül a jobb minÅ‘ségű, kellemesebb miliÅ‘jű, praktikusabb szolgáltatásokat nyújtó - és nem utolsósorban ideális bérlÅ‘i mixszel rendelkezÅ‘ - üzletházak kialakítására.

 

Optimista fejlesztők


Budapesten jelenleg 14 modern bevásárlóközpont közül választhatunk, és bár újabb hét pláza szerepel a fejlesztÅ‘k tervei között, reálisan ennek csak a töredékét fejezik be és adják át az elkövetkezÅ‘ 2 évben. A 2008-as válság óta csak 2009-ben az Allee-t, 2010-ben pedig a Corvin Bevásárlóközpontot sikerült befejezni, több projekt is parkolópályára került, de néhányat ezek közül idén és jövÅ‘re várhatóan átadnak. Idén valamivel jobb képet mutat a piac; megnyílt az Europeum, és Å‘sszel várható a KÖKI Terminál, és a VÁCI1 részleges átadása, jövÅ‘re pedig a WING által fejlesztett Hegyvidék Üzletközpont, és talán végre a CET nyitása is. A fejlesztések lendülete, az átadás alatt és elÅ‘tt álló egységek mérete és kínálata akár azt a látszatot keltheti, mintha a hazai kiskereskedelmi piac újra magához térne, és végleg eltűnni látszanának a szektor fölül a viharfelhÅ‘k.

 

Óvatos bérlÅ‘k

 

A tények és a kilátások azonban sajnos nem ezt tükrözik. Manapság csak a legnagyobb és legerÅ‘sebb cégek tudnak terjeszkedni, Å‘k viszont nem szívesen kötnek szerzÅ‘dést listaáron. A  legjobb esetben is stagnáló, de leginkább lefelé tendáló bérleti díjak nem kifejezetten kedveznek a fejlesztÅ‘knek, üzemeltetÅ‘knek. A stabil háttérrel rendelkezÅ‘ bérlÅ‘k számára ez sokszor kihagyhatatlan lehetÅ‘ség arra, hogy új szereplÅ‘ként jelenjen meg a piacon, vagy régi szereplÅ‘ként tovább bÅ‘vüljön. A cégek részérÅ‘l a piaci terjeszkedés legnagyobb problémája a vergÅ‘dÅ‘ hazai kiskereskedelmi forgalom, amely egyelÅ‘re nem ad túl sok optimizmusra okot.  „Egy-egy olyan piaci szereplÅ‘nek, amely saját területén jelentÅ‘sebbnek számít, szinte kötelezÅ‘ megjelennie egy új fejlesztésben, hogy amikor a hazai kiskereskedelmi piac néhány éven belül szárnyra kap, akkor pozícióban legyenek a többiekkel szemben. Ami most a bérleti piacon történik, az elsÅ‘sorban a jövÅ‘be való befektetés a kereskedÅ‘k részérÅ‘l.” – hangsúlyozta Csűrös Csanád.

 

A lakosság alig vásárol


A lakossági fogyasztás képtelen magára találni Magyarországon: az év elsÅ‘ hat hónapjában a  kiskereskedelmi forgalom minimálisan ugyan, de fél százalékkal csökkent az elÅ‘zÅ‘ év hasonló idÅ‘szakához képest. A vásárlási kedvben egyelÅ‘re nyoma sincs a személyi jövedelemadó-csökkentésösztönzÅ‘ hatásának, az idei évre vonatkozóan már csak a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése, illetve a devizahitelek törlesztÅ‘ részletének árfolyamfixálása hozhatott volna némi élénkülést, de ezek hatása sem érzÅ‘dik különösebben.

Forrás: Portfolio Ingatlan
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 100 - 400m²
2020. 09. 29.
** 110 - 140m²
2020. 09. 28.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Eladó/Kiadó M0-M5 Ócsa ipari parkban telephely, raktárbázis

pesti úti major

kiadó raktár3500 m2
bérleti díj3 - 0 €/m²/hó+áfa

M3 Logisztikai Központ

Székely Elek út 11.

kiadó raktár19950 m2
bérleti díj1.2 - 2.5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár400 m2
bérleti díj4.3 - 0 €/m²/hó+áfa

F120 Raktárbázis

Fehérvári út 120-124

kiadó raktár12427 m2
bérleti díj3 - 12 €/m²/hó+áfa

WHITEFIELD raktárak

Mártírok utja 290.

kiadó raktár4200 m2
bérleti díj2 - 3 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár400 m2
bérleti díj4.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(94) "/raktarpiaci-hir/BAir-a-lakossAig-alig-vAisAirol-tovAibbi-plAizAik-AcpAflnek-Budapesten/27310/"
string(12) "3.235.105.97"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"