Áremelés, leálló fejlesztések: sötét jövőt ígér 2015

"Az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan hír érkezett, amely megmozgatta a kiskereskedelmi szektort. A plázastop néven elhíresült szabályozás meghosszabbítása, az élelmiszer felügyeleti díj megemelése, a vasárnapi zárva tartás bevezetése és egyéb korlátozások mellett azonban több új projektről is érkezett hír. Mit gondolnak, mit hozhat 2015 a kiskereskedelmi ingatlanok szempontjából? Számítanak-e új bérlők érkezésére, új létesítmények építésére?" - ezeket a kérdéseket tettük fel a szakértőknek.

Karai Péter, értékesítési és marketing igazgató - kereskedelmi ingatlanok, Futureal

Áremelés, leálló fejlesztések: sötét jövÅ‘t ígér 20152015 egy újabb, nagyon komoly kihívásokkal teli év lesz a kiskereskedelemben, hiszen a szektort érintÅ‘ jogszabályváltozások és a közelmúltban elfogadott új rendelkezések jelentÅ‘s hatással lesznek a piaci folyamatokra.

A vasárnapi nyitva tartás részleges tilalma érzékelhetÅ‘ forgalomcsökkenést eredményezhet, hiszen az így kiesÅ‘ kereslet csak bizonyos idÅ‘ elteltével jelentkezik újra. Egyes termékcsoportok esetén a forgalom egy része áttevÅ‘dik az online csatornákra, tehát az évrÅ‘l-évre amúgy is bÅ‘vülÅ‘ e-kereskedelem még nagyobb mértékű növekedést tudhat majd magáénak. Valószínű, hogy néhány nyugat-európai országhoz hasonlóan nálunk is kialakul az a gyakorlat, hogy meghatározott hétköznapokon az üzletek késÅ‘ estig tartanak nyitva.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedésébÅ‘l adódó, jellemzÅ‘en a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncokat sújtó pénzügyi többletterhet az érintettek minden bizonnyal részben továbbhárítják, részben pedig költségoptimalizálással próbálják meg kompenzálni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy árat emelhetnek, a fejlesztéseket visszafoghatják, az expanziót leállíthatják, vagy új formában - mint például franchise hálózat kiépítése - folytathatják tovább. Bérlemények esetén valószínű, hogy az intézkedés hatására a bérleti díjakat megpróbálják újratárgyalni, vagy a menthetetlenül veszteséges egységeket egyszerűen bezárják. A bérleti díjak csökkenése az élelmiszer áruházakat befogadó ingatlanok hozamtermelÅ‘ képességét rontja, ami azonnali értékvesztést jelent. SzélsÅ‘séges esetben ez a teljesen kifeszített finanszírozású projekteknél akár a hitelszerzÅ‘dések újratárgyalásához is vezethet.

A kiskereskedelmi forgalom elmúlt két év során tapasztalt folyamatos növekedésének köszönhetÅ‘enszámos, elsÅ‘sorban divatáru cég fontolgatja a magyarországi piacra lépést. Valószínű, hogy az alsó-közép árszegmensben új szereplÅ‘k jelennek meg, ezzel még kiélezettebbé téve a versenyt. Nem számítok arra, hogy a kereskedelmi fejlesztések terén a 2015-ös év túl sok meglepetést tartogat.ElképzelhetÅ‘, hogy néhány, már elÅ‘készített új projekt elindul, de a fejlesztÅ‘k - annak ellenére, hogy a forgalmak emelkednek, és ebbÅ‘l fakadóan a bérlÅ‘k határozottan élénkülÅ‘ érdeklÅ‘dése optimizmusra ad okot - még mindig óvatosak és kivárnak. MindenekelÅ‘tt látni kell, hogy a szabályzók változása milyen hatással lesz a piacra, javul-e a finanszírozási környezet és az ún. 'plazastop' alóli felmentések megszületnek-e.

Barkó Erika, eszközkezelÅ‘, Portico Investments

Áremelés, leálló fejlesztések: sötét jövÅ‘t ígér 2015A hazai kiskereskedelmi piac szereplÅ‘i 2014-ben komoly körültekintéssel, de biztosan álltak és többen haladtak is a fejlÅ‘dés útján; mindamellett hogy új szereplÅ‘k elsÅ‘sorban az árfolyamkockázat és a kiskereskedelmi vállalkozások számára bevezetett számos kellemetlen adózási forma miatt nagyon kis számban léptek a piacra. Árbevétel és forgalomnövekedés szinte minden szegmensben tapasztalható volt; üzletek átépítésére, koncepcionális változtatásokra, korszerűbb üzemeltetési megoldásokra, logisztikai modernizációra vagy egyedi szoftverek fejlesztésére - fÅ‘leg ennek köszönhetÅ‘en - egyrészt saját tökébÅ‘l, másrészt uniós támogatások segítségével számos kereskedÅ‘nél költöttek többet az idén az elÅ‘zÅ‘ évekhez képest. Emellett az idei évi kormányzati politikai döntések komoly akadályokat gördítettetek a kiskereskedelmi láncok fejlesztésére nézve. Az a stratégia például, mely a városszéli kereskedelmi parkok felÅ‘l a városok központjába irányította az új üzletnyitásokat, a pláza-törvény szigorítása, a parkoló mérleghez kötött működési engedély bevezetése miatt, egyre nehezebben volt megvalósítható.

A jövÅ‘ évben folytatódik az eddig is nehezített pálya, melyben a kereskedelmi láncok nagy részét érintÅ‘ különadó mellett a vasárnapi nyitva tartás korlátozásával a kereskedÅ‘k áthidaló, kreatív megoldásokra kényszerülnek majd. A mostanáig több szegmensben a forgalom csak kevés részét kitevÅ‘ online értékesítés komoly teret kaphat, ugyanis vasárnap boltokban ugyan nem (illetve korlátozottan) de online bátran és kényelmesen vásárolhatunk, amely vásárlási szokás elterjedésével akár vasárnap lehet az új magyar D-Day (Delivery Day), amikor megjön "a csomag, amit a neten vettünk". Mindez kérdéseket vethet fel arról, mekkora üzletméreteket gazdaságos fenntartani ezután; valamint a bérleti szerzÅ‘dések tárgyalásakor is eltérÅ‘ek lehetnek a vélemények arról, hogy lehet-e azonos forgalmat generálni egy olyan üzletben, amely az eddigi 7 naphoz képest ezután 6 napot tart majd nyitva. Hazánk gazdasági és politikai stabilitásának megítélése a jelenlegi nemzetközi üzleti környezetben bizonytalan, a kiskereskedelmi piac komolyabb átrendezÅ‘dése ezért véleményem szerint egyelÅ‘re nem várható a jövÅ‘ évben, a jelenlegi erÅ‘viszonyok viszont valamelyest átalakulhatnak. Hosszú távon biztosan érdemes lehet újragondolni, melyik kiskereskedelmi lánc hűségpontjait gyűjtögetjük vásárlóként lelkesen.

Balatoni Judit, fÅ‘titkár, Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége

Áremelés, leálló fejlesztések: sötét jövÅ‘t ígér 2015A plázastop 2012 óta van életben, a beruházó cégek, üzemeltetÅ‘k úgymond hozzászoktak ehhez a szabályozáshoz. Az a néhány bevásárlóközpont, amely kérelmet nyújtott be az elmúlt 3 évben, egy kivételével megkapta a felmentést. Így visszatekintve talán nagyobb riadalmat okozott, mint az a valóságban bekövetkezett. Ami napi szinten nehézséget okoz az az, hogy a már működÅ‘ bevásárlóközpontokban történÅ‘ esetleges üzletösszevonásoknál is, amennyiben az építési engedély köteles, meg kell kérni a felmentést, amely idÅ‘ben kitolja a megvalósulást és manapság, amikor nehezebb a bérbeadás, ez hátráltató tényezÅ‘.

Az elmúlt idÅ‘szak törvénytervezetei, amelyek a kereskedelmi iparágra vonatkoztak, mind-mind negatívan érintik a szektort. Már van olyan nagy élelmiszerforgalmazó, amely az élelmiszer felügyeleti díj és a tervezett vasárnapi zárva tartás bevezetésének hatására bejelentette, hogy nem fog tudni beruházni hazánkban, hasonlóan ahhoz az idÅ‘szakhoz, amikor a válságadót kivetették rájuk.

Az idei év végén a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének fÅ‘ prioritása a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos érdekérvényesítési feladat volt. Szövetségünk számtalan médiamegjelenés mellett több szakmai egyeztetéseket folytatott le. A bevezetendÅ‘ szabályozás rendkívül negatív a foglalkoztatottságra, a vállalkozókra, a gazdaságra és a vásárlókra nézve egyaránt.

Összességében a már megszavazott és még szavazás elÅ‘tt álló, kereskedelmi ágazatot érintÅ‘ törvények visszafogják a beruházásokat, már csak azon egyszerű oknál fogva, hogy bizonytalanságot okoznak. Pár éve még elmondhattuk, hogy a jogi biztonság garanciát jelent Magyarországon, ma pont az ellenkezÅ‘je igaz. Ilyen jogszabály-változtatási intenzitás mellett nehéz, vagy szinte lehetetlen hosszú távon elÅ‘re tervezni, gondolkodni. Ezek az ismérvek egy beruházó, de még egy üzemeltetÅ‘ szemszögébÅ‘l is alapvetÅ‘ek.

A 2008-as gazdasági válság után elÅ‘ször 2013 harmadik negyedévétÅ‘l indult el egy pozitív folyamat a kiskereskedelmi piacon. A néhány százalékos emelkedés már lehetÅ‘vé tette, hogy új üzletek nyíljanak meg, meglévÅ‘ket bÅ‘vítsenek, vagy újítsanak fel. A fent említett intézkedések és a vasárnapi zárva tartás bevezetésével, mivel azok újabb bizonytalanságot okoznak, a magyarországi befektetések megítélése akár a beruházók, akár az új kereskedelmi szereplÅ‘k tekintetében sajnos várhatóan romlani fog.

Új nagyobb bevásárlóközpont építésének megkezdésére 2015-ben nem lehet számítani.

Forrás: Portfolio Ingatlan
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 1000m²
2019. 04. 15.
** 300 - 400m²
2019. 04. 04.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Péceli Ipari Park

Határ út 3.

kiadó raktár0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Dunaújvárosi fedett raktár kiadó!

Mezőfalvi út 17

kiadó raktár3000 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(74) "/raktarpiaci-hir/Aremeles-leallo-fejlesztesek-sotet-jovot-iger-2015/45380/"
string(11) "3.80.224.52"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"