A hotel befektetési piac aktivitása megnövekedett

A hotel befektetési piac aktivitása megnövekedett az EMEA régióban 2013-ban. Az év első felében 38 százalékkal emelkedtek a befektetések 2012 ugyanezen időszakához képest. Ezt a növekedést lényegében a nyugat-európai portfolió és önálló befektetések határozták meg.

Bár, a nyugat-európai régió egyre kevesebb akvizíciós lehetÅ‘sége miatt a befektetÅ‘k jobban érdeklÅ‘dnek a közép-európai régió fÅ‘bb városai iránt, mondja a Cushman & Wakefield, a világ legnagyobb magántulajdonban lévÅ‘ kereskedelmi ingatlan tanácsadó vállalata.

 

Csehországban nemrég került eladásra egy 5 csillagos, 124 szobás prágai szálloda, a Palace Hotel, valamint Lengyelországban most értékesítették a 3 csillagos, 288 szobás Mercure-t Zakopaneban. A Cushman & Wakefield elÅ‘rejelzései szerint az elkövetkezÅ‘ hat hónapban még egy 5 csillagos prágai szálloda, valamint két másik 4 csillagos szálloda értékesítése várható Csehországban, egy 5 csillagos hotel eladása Magyarországon és várhatóan legalább egy, 5 csillagos hotel kerül új kézbe Lengyelországban is.

 

“Bár Lengyelország a jelenleg legfelkapottabb befektetési piac a régión belül, Prága és Budapest prémium hotelei iránt is tapasztalunk érdeklÅ‘dést.”- Mondja Frédéric Le Fichoux, a Cushman & Wakefield CEE Hospitality üzletágának vezetÅ‘je.

 

A javuló befektetÅ‘i kedv a RevPAR (Revenue per available room) mutató folyamatos növekedésének a következménye az idei évben, Pozsonyban (10,7%), Budapesten (8,4%) és Prágában (2,4%) az elÅ‘zÅ‘ év azonos idÅ‘szakához képest. Varsóban az UEFA Európa bajnokság hatására jelentÅ‘s fellendülés történt 2012-ben és jelenleg állnak vissza a RevPAR mutatók a 2012 elÅ‘tti, alacsonyabb mértékre (RevPAR vagy Revenue per Available Room kifejezés a hotelek teljesítményét mutatja, az átlagos napi ár és a kihasználtság szorzata.)

 

“Míg a növekedést a hazai piac táplálja, a kereskedés várhatóan 2013 negyedik negyedévében és 2014 elsÅ‘ negyedévében lendül majd fel Varsóban.”- mondta Sarka Chapman, a CEE régió Hospitality üzletágának tanácsadója.

 

A limitált fejlesztések a régióban szintén hozzájárulnak a már létezÅ‘ hotelek piacának fellendüléséhez. A befektetÅ‘k most a bevétel termelÅ‘ befektetéseket kedvelik, melyeket általában jó áron árulnak. A fejlesztésekhez szükséges banki finanszírozás hiánya, a magasabb költségek és a kockázat tűrés inkább sarkallja a befektetÅ‘ket a meglévÅ‘ hotelek megvásárlására, mint az újak építésére. 

 

Az egyetlen kivétel ez alól Lengyelország, ahol továbbra is sorra adják át az új fejlesztésű szállodákat, mint a Hilton Doubletree a varsói Wawer kerületben és a Renaissance Chopin reptér hotel, melyek nyitása 2013 végén várható. A piac továbbra is reményteljes a hotel fejlesztések tekintetében, Varsó, Lodz, Poznan és Wroclaw mind nyújtanak lehetÅ‘ségeket, mind az alacsony árú, mind a közepes árú piaci szegmensben.

 

Prágában nagyon kevés hotel nyílt az elmúlt három évben, és ami nyílt, az is leginkább az olcsó és közepes árkategória. Nemrég nyitotta meg kapuit a B&B hotel és 2014 nyarára várható a Motel One nyitása. Bár ezekben a városokban a következÅ‘ évekre továbbra is több hotel projektet van tervben, a nehéz finanszírozás és politikai helyzet ezeket is megtizedelte. Budapesten az 5 csillagos Buddha Bar és a 4 csillagos Radisson Park Inn nyitása óta egyetlen szálloda sem került átadásra. Pozsonyban 2012-ben nem nyílt új hotel és 2013-ban is csak a Linder hotel.

 

“Az európai gazdaság fellendülésével és a hotel befektetések iránti érdeklÅ‘dés növekedésével több tranzakcióra számítunk a régióban 2014-ben”- mondta Frédéric Le Fichoux.

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

inNove Business Park

Táblás u.39.

kiadó raktár1 m2
bérleti díj4.9 - 4.9 €/m²/hó+áfa

Ferihegy Ipari Park

Új Ecseri út 2.

kiadó raktár0 m2
bérleti díj3 - 3 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(73) "/raktarpiaci-hir/A-hotel-befektetesi-piac-aktivitasa-megnovekedett/44709/"
string(13) "34.207.78.157"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"