A bérleti díjak tovább nőnek a világ legdrágább bevásárlóutcáiban

A Cushman & Wakefield globális ingatlantanácsadó, ma megjelent Main Streets Across the World, vezető kiskereskedelmi tanulmánya szerint a Hong Kong-ban található Causeway Bay már második éve a világ legdrágább kiskereskedelmi lokációja.

A 25. évi megjelenést ünneplÅ‘ tanulmány elismert barométer a globális kiskereskedelmi piacon, mely 64 ország 334 bevásárló utcáját állítja sorrendbe a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

 

A globális kiskereskedelem középpontjában álló Cushman & Wakefield tanulmányozza és elemzi az üzletág fejlÅ‘dését, valamint a kiskereskedelmi piaci trendeket, hogy segítse ügyfeleit az új fejlesztésekkel kapcsolatban.

 

A 3,2 százalékos globális kiskereskedelmi bérleti díj növekedés kicsit kevesebb ugyan, mint az elÅ‘zÅ‘ 12 hónapban (4,5%) a vizsgált lokációk közül 285 esetben (85%) változatlan volt, vagy növekedett.

A high-end és a luxus ki

skereskedÅ‘k versengésének eredményeképp a limitált szabad területet kínáló Causeway Bay bevásárlóutcában 14,7 százalékos növekedést tapasztaltunk és a bérleti díj a tanulmány történetében elÅ‘ször átlépte a 32,000 USD/négyzetméter értéket.

 

11 év után a Causeway Bay letaszította a New York-ban található Fifth Avenue-t az elsÅ‘ helyrÅ‘l 2011/2012-ben a bérleti díjak itt nem nagyon változtak és közel 27,000 USD/négyzetméter értékkel ez még mindig elég volt a második helyhez. Ez négyzetméterenként közel 10,000 dollárral elÅ‘zte meg a párizsi Champs-Élysées sugárutat, mely 17,200 USD/négyzetméter értékkel a harmadik. A francia bevásárló utca növelte elÅ‘nyét más lokációkkal szemben, a bérleti díjak 38,5 százalékkal nÅ‘ttek, mely a harmadik legnagyobb növekedés világviszonylatban.

 

A nemzetközi luxusmárkák részérÅ‘l mutatkozó kereslet hatására a londoni New Bond Street bérleti díjai 15,6 százalékkal 111,265 USD/ négyzetméterre emelkedtek, így ez a lokáció a hatodikról a negyedik legdrágább helyszínné lépett elÅ‘ a világon. Ez e helyezést korábban a tokiói Ginza birtokolta 10,587 USD/négyzetméter), mely idén az ötödik helyre csúszott vissza. A 10 legdrágább lokációt felsoroltató rangsor nyolcadik helyérÅ‘l a hatodikra lépett elÅ‘ a milánói Via Montenapoleone (9,748 USD/négyzetméter), ahol 7,4 százalékos bérleti díj növekedés történt. 

 

John Strachan, a Cushman & Wakefield globális kiskereskedelmi vezetÅ‘je elmondta: “Ismét a Fifth Avenue és a Causeway Bay versengtek a világ legdrágább lokációja címért, de majdnem az összes vezetÅ‘ nagyváros tekintetében a bérleti díjak növekedését tapasztaltuk.”

 

Martin Mahmuti, a Cushman & Wakefield európai piackutatási részlegének senior munkatársa hozzátette: “A gazdasági kockázat 2014-ben is érzékelhetÅ‘ lesz a piacokon, de a kondíciók várhatóan javulnak majd. A kiskereskedÅ‘k továbbra is a legjobb és legkeresettebb lokációk iránt érdeklÅ‘dnek majd, de a limitált kínálat és a megnövekedett bérleti díjak akadályt állítanak bizonyos márkák számára és alternatív lokációk keresésére sarkallja majd Å‘ket. Míg a városok egyre fontosabbak lesznek, a terjeszkedések tekintetében nagyobb szerepet játszik majd többek között az online csatorna.”

 

1988-ban, amikor a Main Streets Across the World tanulmány elÅ‘ször megjelent a világ legdrágább lokációja New York volt, melyet München követett és a harmadik helyen Tokió állt. A negyedik helyezést Párizs kapta míg az ötödiket London. 

 

Amerika

 

A gyengébb gazdasági aktivitás ellenére a retail kereslet növekedett Amerikában. A bérleti díjak tekintetében regionális szinten itt történt a legnagyobb növekedés, az elsÅ‘dleges bérleti díjak 5,8 százalékkal emelkedtek. Ez azonban visszaesés a 2011/2012 évhez képest, amikor a növekedés 10,9 százalék volt.

 

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) bérleti díj növekedése visszafogottabb, volt (3,7%) a 2011/2012 évekhez viszonyítva, amikor Kanadában 1,7 százalékos növekedést tapasztaltunk.

 

Az amerikai kontinensen belül Kolumbiában történt a legnagyobb növekedés, 14,6 százalék, míg Argentínában 11,5 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. A szomszédos Brazíliában (3,3%) több, mint 40 új bevásárlóközpont került a piacra, mely jelentÅ‘sen fellendítette a kiskereskedelmi piacot.

 

A mexikói kiskereskedelmi helyzetkép (7,7 %) profitált a kereslet növekedésébÅ‘l, de ugyanakkor a minÅ‘ségi kiskereskedelmi területek hiánya nyomást gyakorolt rá. Chile kereskedelme továbbra is remek, itt 4 éve folyamatos a növekedés,

 

A várakozásokhoz híven, az amerikai kontinens 10 legdrágább lokációja élén ismét a New York-ban található Fifth Avenue állt. Az USA luxuspiaca 2013 júniusáig dinamikus volt, sok tranzakcióval és jelentÅ‘s bérbeadásokkal a Fifth Avenue bevásárló utcában, olyan márkáknak, mint a Ralph Lauren, a Valentino és a Cartier.

 

Matt Winn,a Cushman & Wakefield amerikai kiskereskedelmi üzletágvezetÅ‘je elmondta: “A gazdasági fellendülés ismét bérleti díj növekedéshez vezetett az USA-ban és Dél- Amerikában. A limitált fejlesztéseknek és a nemzetközi kiskereskedÅ‘k folyamatos érdeklÅ‘désének köszönhetÅ‘en a bérleti díjak növekedtek az olyan elsÅ‘dleges helyszíneken, mint a Fifth Avenue. Emellett más New York-ban található helyszíneken, Miamiban és Washington DC területén is jelentÅ‘s növekedést tapasztaltunk. Dél-Amerikában az új fejlesztéseknek köszönhetÅ‘en a kiskereskedÅ‘knek nagyobb választási lehetÅ‘ségük volt. Ahogy a kereslet kezdi felszívni a kínálatot régióban, a következÅ‘ évben is hasonló növekedésre számítunk majd, és a rekord bérleti díj lehetÅ‘sége továbbra is lehetséges.”

 

Ázsia és csendes óceáni területek

 

Ázsia és a csendes óceáni területek továbbra is a nemzetközi bérlÅ‘k fÅ‘ célpontjai, mely az elmúlt évben is a bérleti díjak növekedéséhez vezetett (4,5%). Bár a régiót meghatározta a piacok és kereskedÅ‘k közötti kontraszt, a lassabb növekedés és a nem-luxus kiskereskedÅ‘k egyre nagyobb befolyása.

 

A régióban ismét Hong Kong volt a meghatározó az elsÅ‘dleges bérleti díjak növekedésének tekintetében (21,8%). Továbbá kiemelkedÅ‘ bérleti díj növekedés történt Hong Kong három kiemelkedÅ‘ kiskereskedelmi helyszínén, mely az elsÅ‘, második és harmadik helyre segítette Å‘ket az Ázsia és csendes óceáni területek legdrágább területeinek rangsorában.

 

Kínában az új piac vonzereje változatlan maradt (6,8%). A luxus szektor lassabb terjeszkedése és a megnövekedett kínálat ellenére az ország több új piaci belépÅ‘t is köszönhetett, valamint több már itt lévÅ‘ kiskereskedÅ‘ terjeszkedését.

 

Dél-Korea csökkenÅ‘ vásárlóereje (7,2%) jelentÅ‘s hatással volt a luxusmárkákra. Bár ezt a hiányt pótolta az úgynevezett ‘fast fashion’ márkák fellendülése.

 

A japán piac (6,2%) állapota jelentÅ‘sen javult ebben az évben, ami leginkább a gazdasági növekedésnek és a magas vásárlóerÅ‘nek köszönhetÅ‘. A bérleti díjak jelentÅ‘sen megnövekedtek Taiwanban is (10%), mely az étteremláncok és a nemzetközi divatmárkák belépésének volt köszönhetÅ‘. Ehhez hasonlóan, Indiában is az éttermek és a divatmárkák voltak a növekedést (2,1%) elÅ‘idézÅ‘ tényezÅ‘k.

 

Mind globálisan, mind az ázsiai régió legdrágább kiskereskedelmi lokációja a Causeway Bay(14,7%), melynek legnagyobb ellenfele a Hong Kong Central, ahol a bérleti díjak 23,3 százalékkal emelkedtek az elÅ‘zÅ‘ évhez képest.

 

Michele Woo, a Cushman & Wakefield Hong Kong kiskereskedelmi üzletágvezetÅ‘je hozzátette: “A Hong Kong-ban található Causeway Bay továbbra is a világ legdrágább kiskereskedelmi lokációja, mely a luxus termékek eladásának növekedésével tovább erÅ‘síti majd pozícióját. Emellett a Kínából és Hong Kong más területeirÅ‘l érkezÅ‘ látogatók miatt a kiskereskedelmi forgalom tovább növekszik. Ennek a trendnek köszönhetÅ‘en már nem csak a luxus piac, hanem a közép kategóriás termékek piaca is fellendült a városban.”

 

Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA)

 

Az EMEA régió bérleti díjai összességében 2,1 százalékkal növekedtek, mely a kedvezÅ‘bb európai gazdasági helyzetnek, a könnyebb finanszíroztatásnak és a luxus kiskereskedÅ‘k magas keresletének köszönhetÅ‘, melyet a javuló vásárlói hozzáállás is segít. Említésre méltó teljesítményt tapasztaltunk nyugat (2,4%) és Kelet-Európa (2,6%) részérÅ‘l is. A 33 EMEA régióba tartozó országból, melyeket a tanulmány vizsgál, csupán 7 esetében történt bérleti díj csökkenés, a többi 26 esetben a bérleti díjak vagy változatlanok voltak, vagy növekedtek.

 

Az év kiemelkedÅ‘ EMEA országa kétség kívül Franciaország volt, ahol 16,3 százalékos bérleti díj növekedést tapasztaltunk. Az állam fÅ‘ kiskereskedelmi lokációi ismét a luxus kiskereskedelmi piac részérÅ‘l tapasztaltak keresletet. Több, mint 100 luxusüzlet nyílt Franciaországban 2011 óta. A kiskereskedelmi fellendülést emellett a növekvÅ‘ turistaszám és a csökkenÅ‘ kereslet is elÅ‘segítette.

 

Az Egyesült Királyság bérleti díj növekedése (6%) fÅ‘ként Londonnak köszönhetÅ‘, ahol a fÅ‘bb bevásárló utcák sokkal jobban teljesítettek, mint az ország nagy része. Az olyan luxus lokációk, mint a New Bond Street, ahol a növekvés 15,6 százalék volt vagy a Sloane Street továbbra is jelentÅ‘s érdeklÅ‘dést tapasztalnak a bérlÅ‘k részérÅ‘l. Átlagosan 10 nemzetközi bérlÅ‘ verseng egy-egy üzlethelyiség megszerzéséért.

 

Az EMEA régión belül a legnagyobb növekedés Norvégiában történt (16,2%), míg Oroszországban hasonló 15,4 százalékos emelkedés következett be. Ausztria prémium helyszínei (8,9%) továbbra is profitálnak a turizmusból és a nemzetközi kiskereskedÅ‘k érdeklÅ‘désébÅ‘l.

 

A tanulmány szerint a kevésbé jól teljesítÅ‘ EMEA régióbeli piacokon is javulás tapasztalható. Görögországban és Írországban például az elsÅ‘dleges bérleti díjak bár 7,3 és 7,8 százalékkal csökkentek, ez lassabban történt, mint tavaly, míg Bulgáriában és Magyarországon ahol 2011/2012-ben csökkentek a bérleti díjak, most ha kis mértékben is, de növekedésnek indultak.

 

Az EMEA régió legdrágább lokációja a párizsi Champs-Élysées sugárút volt, ahol közel 40 százalékos bérleti díj emelkedés történt az elmúlt évben, jóval elhúzva így a második helyezett, a londoni New Bond Street bevásárló utcától.

 

Christian Dubois, a Cushman & Wakefield párizsi irodájának ügyvezetÅ‘ igazgatója elmondta: “Az olyan prémium bevásárló utcák, mint a Champs-Elysées, avagy az olyan luxus desztinációk, mint az Avenue Montaigne továbbra is a nemzetközi kiskereskedÅ‘k fÅ‘ célpontjai. Ezek a helyszínek az új márkák keresletébÅ‘l profitálnak, akik Franciaországba is kiterjesztik bolthálózatukat, emellett az újonnan belépÅ‘ külföldi kiskereskedÅ‘k, illetve klasszikus piaci szereplÅ‘k is beszállnak ebbe a kiskereskedelmi versenybe.”

 

 

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

East Gate Business Park - Barsan

East Gate Business Park, B2/3

kiadó raktár1950 m2
bérleti díj3.5 - 5 €/m²/hó+áfa

Székesfehérvár - Börgöndi raktár

Börgöndi út 53.

kiadó raktár0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(89) "/raktarpiaci-hir/A-berleti-dijak-tovabb-nonek-a-vilag-legdragabb-bevasarloutcaiban/44860/"
string(13) "34.207.78.157"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"