A befektetők bíznak az ipari ingatlanok piacában

Hozzávetőlegesen 170 millió euró értékben épült ipari ingatlan Közép-Európában 2012 első felében. Ez körülbelül 370,000 négyzetméternyi állományt jelent, melynek nagytöbbségét Lengyelországban adták át. A világ legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlantanácsadó vállalata, a Cushman & Wakefield legfrissebb tanulmánya szerint a régió stabil és a következő hónapokban nem várható kiemelkedő változás.

A piac stabilitása ösztönzi a befektetÅ‘ket, a fejlesztÅ‘ket és a vállalatokat. A kihasználatlansági mutató nem változott számottevÅ‘en, átlagosan 10 százalék a régióban és csupán Csehországban és Szlovákiában áll jelenleg 10 százalék alatt, ahol a kereslet kissé meghaladja a jelenleg üresen álló terület mértékét. EbbÅ‘l arra következtethetünk, hogy Közép- Európában további  igény mutatkozik a fejlesztések iránt.

 

“Jelenleg nincs túl sok fejlesztés alatt álló terület, melynek fÅ‘ oka, a helyi befektetÅ‘k raktárak/ logisztikai központok iránti érdeklÅ‘désének hiánya. Ennek ellenére a fejlesztÅ‘k szeretnék eladni a kész parkjaikat, hogy újabb beruházásokba kezdhessenek” mondta Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield közép- kelet európai, ipari ingatlan üzletágának vezetÅ‘je.

 

“Ezen befektetések megvalósításához sem történelmi, sem kulturális, sem jogi háttér nem alakult még ki országunkban. A nemzetközi befektetÅ‘k megvásárolják a legjobb befektetéseket és nem találkoznak helyi versenytársakkal. A nemzetközi alapok csak korlátolt mennyiségű befektetést eszközölnek a régióban, és a további tÅ‘kének helyi befektetÅ‘k részérÅ‘l kellene érkezni” Fűzte hozzá Hlobil.

 

Összesen 370,000 négyzetméter új ipari ingatlan épült a közép- európai (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) régióban az év elsÅ‘ felében. Ez az elmúlt három év során átadott legtöbb terület (a tavalyi év ugyanezen idÅ‘szakában az átadott terület mértéke 200,000 négyzetméter volt), de 1 millió négyzetméterrel kevesebb, mint 2008-ban és 2009-ben, amikor az új fejlesztések mértéke a legmagasabb volt (2009 elsÅ‘ felében közel 1,3 millió négyzetméter épült). Jelenleg a teljes modern ipari ingatlan állomány a régióban hozzávetÅ‘legesen 15 millió négyzetméter.

 

“Az év elsÅ‘ felében a bérbeadások mértéke a tavalyi 1,5 millió négyzetméterrÅ‘l kissé visszaesett 1,2 millió négyzetméterre. A bérbeadások mértékét fÅ‘ként a gyártók és azon belül is az autóipar határozta meg, mely leginkább Németország iparának köszönhetÅ‘. A legnagyobb tranzakciók Lengyelországban köttettek és több jelentÅ‘s bérbeadás történt Csehországban is. Akár azt is mondhatnánk, hogy a két említett ország az egész régió két alappillére” mondta Hlobil.

 

“Magyarországon a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére az ipari ingatlanpiac jól teljesít, egyre több nemzetközi gyártó jelenik meg. 2012 elsÅ‘ félévének végén a teljes modern ipari ingatlan állomány Budapesten és az agglomerációban 1,806,485 négyzetméterre rúgott. A bérbeadások mértéke az elsÅ‘ félévben 136,000 négyzetméter volt, melyhez 21,4 százalékos kihasználatlanság párosult. Mivel jelenleg nincs fejlesztés alatt álló terület az országban, bízunk a meglévÅ‘ területek folyamatos feltöltÅ‘désében, mely a kihasználatlansági mutató csökkenéséhez vezet majd” mondta Fazekas István, a Cushman & Wakefield Budapest ipari ingatlan részlegének munkatársa.

 

“Az elhúzódó globális válság ellenére Közép-Európa ipari ingatlanpiaca relatív jó állapotban van. A fejlesztÅ‘k és a befektetÅ‘k folyamatos terjeszkedése a szegmens profitabilitását jelzi” fűzte hozzá Hlobil.

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET









Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

WHITEFIELD raktárak

Mártírok utja 290.

kiadó raktár4200 m2
bérleti díj2 - 3 €/m²/hó+áfa

Eladó Budapest közelében, M0-tól 20 km-re lévő Turán ipari telephely

Ipari park

kiadó raktár1000 m2
bérleti díj3 - 0 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(72) "/raktarpiaci-hir/A-befektetok-biznak-az-ipari-ingatlanok-piacaban/41036/"
string(12) "54.174.51.80"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"