A befektetési aktivitás erős évet ígér

A Cushman & Wakefield ma megjelent, legfrissebb International Investment Atlas 2012 kutatása szerint a jelenlegi óvatos hozzáállás ellenére a világ legtöbb befektetési piacán erősebb második félévre számítunk, az aktivitás 20 százalékos növekedéssel, melyet leginkább a bizalom és a befektetők illetve a bérlők kereslete idéz elő.

Glenn Rufrano, a Cushman & Wakefield Elnök- Vezérigazgatója elmondta: “Egyre nagyobb kockázat- toleranciát tapasztalunk a biztosítási és az ingatlanpiacokon. A gazdasági változások hatására ezen trendek várhatóan tovább folytatódnak az év második felében.” A Cushman & Wakefield 2011-hez képest kevés változással, 710- 720 milliárd dollárral számol a volumen tekintetében (805-815 milliárd dollár amennyiben a multifamilyt is belevesszük), de ezen belül 20 százalékos növekedésre számítunk az elsÅ‘ és a második félév között, melynek során a banki finanszírozások és az új tÅ‘ke beáramlásának hatására történÅ‘ keresletnövekedés és a növekvÅ‘ befektetési kínálat miatt fellendül az aktivitás.

 

“A nagyobb gazdasági növekedés elengedhetetlen a visszatéréshez, de a legkritikusabb pont az, hogy a fellendülés a növekedésbe vetett bizalom és nem pedig maga a növekedés lesz.” fűzte hozzá Greg Vorwaller a Cushman & Wakefield globális befektetési vezetÅ‘je.“A munkahelyek fenntartható növekedése hatással lesz az abszorpcióra, de mindezek elÅ‘tt a megítélés javulása elegendÅ‘ kell, hogy legyen a bérlÅ‘i kereslet növekedéséhez a modern és hatékony területek iránt, míg az elakadt üzleti terveket újból aktivizálják és ezek segítik a befektetéseket a banki ügyleteket és a fejlesztÅ‘i piacokat. Bár a bizalom továbbra sem erÅ‘södik, és egy újabb válság is begyűrűzhet, a bérlÅ‘i kereslet csökkenésének ellenére az ingatlan továbbra is keresett marad a befektetÅ‘knek, hiszen biztos bevételt jelent a bérlÅ‘k részérÅ‘l, hiszen Å‘k is költségeket szeretnének csökkenteni és minél jobban szeretnék kihasználni az ingatlanjaikat.”

 

A várható növekedés és a bérlÅ‘i kereslet növekedése a piac legdinamikusabb területei, ahol a bérlÅ‘k olyan területeket keresnek, amely legjobban megfelel az üzleti céljaiknak és nem csak terjeszkedési szempontból. Egyre nagyobb a kereslet az új piacok és az olyan lehetÅ‘ségek iránt melyek hatására csökkenhetnek a bérlÅ‘i költségek, továbbá fontos az átstrukturálás is, például az energiaárak, a fenntarthatóság, a technológiai és demográfiai változások és természetesen az elektronikus kereskedelem terén. 

 

Regionális befektetési lehetÅ‘ségek:

 

Ahogy a befektetÅ‘k a biztonságot és a likviditást keresik, az ’átjáró’ városokban a világon mindenhol megnövekszik a kereslet. David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai piackutatási vezetÅ‘je elmondta: “London továbbra is kiemelkedÅ‘ lesz, a piac ’meredekségének’ és a hosszú távú növekedésnek köszönhetÅ‘en, de annak ellenére, hogy 2012 a londoni olimpiai játékok éve, a befektetések tekintetében várhatóan be kell érnie egy ezüstéremmel. Az elsÅ‘ helyezést várhatóan ismét New York kapja, mely nem csak arányosan profitál, de itt több a fellendülési potenciál, amely elÅ‘bb –utóbb felszabadul.” A befektetÅ‘knek ebben az évben jobban szét kell nézniük a lehetÅ‘ségek terén, mely némelyeknek magasabb kockázatot, némelyeknek a várható kockázatok elemzését jelentheti. Összességében egy új célpontokból álló hierarchia kibontakozása várható, melynek során a befektetÅ‘k jobban megvizsgálják a cél- régiót, vagy országot, hogy jobban megértsék az abban rejlÅ‘ kockázatokat és növekedési lehetÅ‘ségeket.

 

Ázsia és Csendes óceáni területek – folytatódó erÅ‘s érdeklÅ‘dés, fellendülÅ‘ aktivitással a fejlÅ‘dÅ‘ piacokon az év második felében

 

A tavalyi évben Ázsiában 42 százalékos növekedés történt az ipari befektetések esetében és 26 százalékos a kiskereskedelem tekintetében, ám az irodapiacon és a hotelek piacán nem történt jelentÅ‘s változás. Ezek a trendek várhatóan 2012-ben is folytatódnak majd, amikor a fókuszban Japán, Hongkong és Szingapúr áll majd az ipari ingatlanok azon belül is leginkább a logisztika tekintetében. A kiskereskedelem esetében a Cushman & Wakefield szerint növekvÅ‘ érdeklÅ‘dés várható majd Kína, Szingapúr és Hongkong iránt, de Szöul is profitál majd a szofisztikált, modern kiskereskedelmi központokból, melyekbÅ‘l viszonylag csekély a kínálat.

 

John Stinsona Cushman & Wakefield ázsiai - és csendes óceáni piacokért felelÅ‘s befektetési vezetÅ‘je hozzátette: “Míg az év elsÅ‘ felében a tavalyihoz hasonló trendekre számítunk, amikor a fÅ‘bb termékek kerültek elÅ‘térbe a fontos piacokon, addig az év második felében az aktivitás fellendülését várjuk a fejlÅ‘dÅ‘ piacokon. A kedvezÅ‘, helyi piaci feltételek, a lehetÅ‘ségek és a pozitív befektetÅ‘i hozzáállás hatására több nemzetközi tÅ‘ke kerül majd beáramlásra például Indiába a lakóingatlanok piacán, a bangalorei irodapiacon és NCR környékén. Kínában a globális befektetÅ‘i társadalom ’piac a piacon’ területeket vizsgál és különböztet meg, ilyenek például Shanghai és Peking, ahol a legjobban szárnyal az irodakereskedelem. A növekvÅ‘ forgalom továbbra is olyan alapvetÅ‘ befektetési lehetÅ‘ségeket idéz majd elÅ‘, mint a közép- és felsÅ‘ kategóriás bevásárlóközpontok illetve bevásárló utcák a legjobb területeken, vagy olyan másodlagos városokban, mint Chengdu.”

 

Várhatóan Amerika vezeti majd a fellendülést

 

Az amerikai régióval kapcsolatban Greg Vorwaller, a Cushman & Wakefield globális befektetési vezetÅ‘je elmondta: “Várhatóan a befektetési aktivitás tekintetében Amerikában lesz a leggyorsabb a növekedés idén, azon belül is leginkább az Amerikai Egyesült Államokban. Habár azok, akik a ’címlapon’ túl tekintenek észreveszik, hogy Mexikó milyen ellenállhatatlan lehetÅ‘ségeket tartogat az elsÅ‘dleges kiskereskedelmi, iroda és ipari ingatlanpiacon a szabályozott hozamok tekintetében. Az ipari szektor leginkább abból profitálhatna, ha az irodai dolgozókat közelebb vinné a gyártási területekhez. Brazília például egy olyan lokáció marad, ahol a ténylegesen globális ingatlan befektetÅ‘knek meg kell vetni a lábukat a gazdaság és a középosztály relatív növekedése miatt. Az ipari és a kiskereskedelmi piacok továbbra is vonzó lehetÅ‘ségeket kínálnak azok számára, akik stabil növekedést várnak a tÅ‘ke növekedésének lehetÅ‘ségével és az általuk kínált adókkal, valamint devizaárfolyam változásokkal. Az Amerikai Egyesült Államokban az elsÅ‘dleges piacokon található ingatlanok mellett a befektetÅ‘knek el kellene kezdeniük foglalkozni az olyan ingatlanokkal, melyek másodlagos területeken helyezkednek el és korábban a változó gazdasági tényezÅ‘k ellenére a kereslet/ kínálat tekintetében jól teljesítettek. Ezen kívül továbbra is hajszolni a jó elhelyezkedésű ipari és kiskereskedelmi épületeket, ezzel folytatva azt a versengést, amely 2011-ben kezdÅ‘dött.”

 

EMEA – A piaci választék reményt jelent a kockázat kerülÅ‘ befektetÅ‘knek 2012-ben

 

Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield EMEA régiójának befektetési vezetÅ‘je hozzátette: “Európában a kockázat kerülÅ‘ befektetÅ‘k számára továbbra is nagyobb a választék, mint amennyit érzékelnek, hiszen csupán Németországra és az északi államokra koncentrálnak, azon belül is csak kiskereskedelmi tekintetben. Franciaország és az Egyesült Királyság elképzelhetÅ‘, hogy most egy kicsit rizikósabb a lassabb gazdasági növekedés és az ingatlanárak csökkenése miatt, de London és Párizs jó középtávú fellendülést és magasabb megtérülési potenciált tartogat a fejlesztések és felújítások tekintetében.” “Lengyelország például egy jónak tűnÅ‘ választás, de elég zsúfolt piac ahhoz, hogy valaki vásárolni tudjon és jelenleg inkább a fÅ‘bb ingatlanokra kellene koncentrálni, mint az értéknövelésre. Azoknak, akik magasabb megtérülést szeretnének, azoknak a peremen túl kell tekinteniük, hiszen jelenleg Oroszország jó piacnak számít és Törökország is szintén jó eredményeket produkál, vagy még messzebbre, a piac kevésbé kedvelt részei felé. Pontosítva a befektetÅ‘knek arra kell tekinteniük ahol kevesebb a feszültség, de kedvezÅ‘ek a hosszú távú lehetÅ‘ségek. Ez jöhet akár kiskereskedelmi területek újrapozícionálásából, a Olasz városok kiskereskedelmi vagy irodakínálatának hiányából vagy akár a modern logisztikai kínálat hiányából Spanyolországban és Portugáliában.” –folytatta Rhydderch.

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 110 - 130m²
2019. 06. 07.
** 60 - 80m²
2019. 05. 29.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET









Raktár ajánló

Polgár raktárcsarnok - Ipari Park M3

Hízlalda u. 3.

kiadó raktár1293 m2
bérleti díj4.5 - 4.5 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

C21 Iroda és Raktárbázis

Béke u. 21-29.

kiadó raktár439 m2
bérleti díj5.5 - 9.9 €/m²/hó+áfa

D210 Raktárbázis

Keresztúri út 210.

kiadó raktár19443 m2
bérleti díj3 - 6 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Raktár kereső

string(62) "/raktarpiaci-hir/A-befektetesi-aktivitas-eros-evet-iger/33900/"
string(13) "34.207.78.157"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"