Éves alapon 23 százalékkal, 171 millió dollárra nőtt a Goodman féléves profitja

Nyilvánosságra hozta a 2010. december 31-én zárult félévben elért pénzügyi eredményeit a Goodman Csoport. Az adott időszakra jellemző legfontosabb működési adatok:

Pénzügyi mutatók:

    170,5 millió ausztrál dollár (124,5 millió euró) adózás utáni üzemi eredmény , 23 százalékos növekedés az előző félévhez képest
    A bővített részvényenkénti hozam (EPS) 2,6 cent  (1,89 eurócent)
    Egy részvényre jutó osztalék: 1,5 cent (1,1 eurócent)
    Kötelező számviteli eredmény: 226 millió dollár (165 millió euró)
    Erős pénzügyi pozíció: 24,5 százalékos mérlegáttétel és 4,8-szeres kamatfedezeti arány (ICR)
    A nettó tárgyi eszközök aránya (NTA): részvényenként 0,47 dollár  (34 eurócent)
    A Csoport likviditása 1,45 milliárd dollár, az adósságok súlyozott átlagos lejárati ideje 3,7 év
    A Csoport jó eséllyel teljesíti az egész évre tervezett 380 millió dolláros (277,4 millió euro) eredményt, amely 23 százalékos növekedés a 2010-es pénzügyi évhez képest és 5,5 cent bővített részvényenkénti hozamot  jelent
    Az egész évre vonatkozó előrejelzés az üzemi eredmény 30-35 százalékos növekedésén alapul. Az EBIT több mint fele a külföldi tevékenységekből származik

Működési mutatók

    Egyre javuló eredmények a fő befektetési portfólióban: a telítettség 95 százalékra növekedett, a bérleti megállapodások súlyozott átlagos lejárati ideje 5,5 év
    A 2011-es pénzügyi év első felében az üzemi eredmény 48 százalékát a külföldi tevékenységek adják
    1,5 milliárd dollárnyi (1,095 milliárd euró) tőke érkezett a meglévő és új alapokba
    Kilenc országban összesen 700 millió dollár (511 millió euró) értékű új fejlesztés kezdődött, többségük előbérleti konstrukcióban és befektetői tőke bevonásával. A folyamatban lévő fejlesztések értéke ezzel 1,5 milliárd dollárra (1,095 milliárd euró) növekedett

Greg Goodman, a Goodman Csoport vezérigazgatója elmondta: “Nagy örömünkre szolgál bejelenteni cégünk féléves pénzügyi eredményeit. A mutatók szerint 23 százalékkal múltuk felül az előző év azonos időszakát, és teljesítettük a teljes 2011. évi EPS-előirányzat 47 százalékát. Mindez jelzi, hogy a növekedésünk erős alapokon nyugszik, valamint hogy a Csoporton belül és az általa kezelt alapok terén elindított kezdeményezéseink eredményesek.

A pénzügyi év első felében továbbra is fennmaradt tevékenységeink lendületes növekedése, és a Goodman valamennyi érdekeltsége erős, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Fejlesztési és alapkezelési tevékenységünk 23 százalékkal járult hozzá a teljes üzemi eredményhez, míg földrajzi lebontásban a külföldi egységek az EBIT 48 százalékát adták.

Kedvezőek a kilátásaink a 2011-es pénzügyi év második felére. Továbbra is nagy hangsúlyt helyezünk jelenlegi fejlesztési és alapkezelési feladataink ellátására világszerte, valamint az újonnan feltárt ázsiai és európai lehetőségekre a nyereség növelése érdekében. Utóbbiak révén a külföldi érdekeltségek részaránya az üzemi eredményen belül várhatóan meghaladja az 50 százalékot az év második felében. A második félévben vélhetően az EBIT 30-35 százalékára tehető majd a fejlesztési és alapkezelési tevékenység aránya, középtávon pedig 40-50 százalékra emelkedhet.” Az első félév során a jelentős bérbeadási tevékenység révén erősek voltak a mögöttes ingatlanpiaci alapok, továbbá a Goodman valamennyi kulcsfontosságú piacán fokozódott a fejlesztési aktivitás. A folyamatban lévő fejlesztések értéke az érintett időszak végén 1,5 milliárd dollárt (1,095 milliárd euró) tettek ki, ezek között számos ázsiai-csendes-óceáni, valamint európai projekt található. Az új fejlesztések zömét – a kockázatok csökkentése és az stabil pénzügyi pozíció fenntartása érdekében – óvatos stratégia mentén, és jellemzően befektetői tőke bevonásával valósítják meg.

 “Az általunk kezelt alapokba 1,5 milliárd dollárnyi (1,095 milliárd euró) friss tőke érkezett. A félév lezárásaként a Goodman által vezetett konzorcium ajánlatot tett az ING Industrial Fund (IIF) rendes részvényeinek 100 százalékára. Az ING Management Limited (IML) Igazgatótanácsa egyhangúlag javasolta az IIF befektetésijegy-tulajdonosai számára az ügylet végrehajtását. Jelenleg a tranzakció részleteinek kidolgozása zajlik az IML-lel közösen. Várhatóan március 29-ig lezárul a folyamat, amennyiben minden szükséges feltétel teljesül, többek között az IIF befektetőinek 75 százaléka igennel voksol az ajánlatra – fejtette ki Greg Goodman.

A régió pozitívan részesedik az európai tevékenységekben
Az elmúlt hónapokban újra éledezni látszik az európai raktáringatlanok piaca. A jól bevált üzleti modellt követve a Goodman Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is az ügyfeleknek nyújtott testre szabott megoldásokra összpontosít.
Magyarországon a Goodman portfóliója több mint 100 000 négyzetméternyi, teljes egészében bérbeadott területet foglal magában, a bérlők között megtalálható a Rossmann, a Hopi, valamint az Oriflame. Számos további területen több mint 130 000 négyzetméternyi raktár fejlesztésére van lehetőség.

Stabil pénzügyi helyzetünk és szakértelmünk révén egyedi, maximálisan igényre szabott raktárakat tudunk átadni ügyfeleinknek. Előkészítés alatt álló fejlesztéseinknek és a rendelkezésre álló földterületeknek köszönhetően rövid időn belül el tudjuk indítani új projektjeinket. Az ügyféligények figyelembe vétele mellett kiemelt hangsúlyt helyezünk az új fejlesztéseinknél alkalmazott fenntartható és környezettudatos megoldásokra - mondta Valerie Vanbiervliet, a Goodman közép-európai regionális igazgatója.

Stratégia


A Csoport a korábban meghirdetett üzleti stratégia megvalósítása során továbbra is az óvatos, de aktív szemlélet híve. Emellett az ipari és üzleti ingatlanok fejlesztése terén megszerzett erős pozíciói megtartására koncentrál valamennyi érdekeltségi területen. A Goodman üzleti tevékenységének erősségei a már bizonyított üzleti modell, a globális működési platform, az elsőrangú ügyfelekkel fenntartott kiterjedt kapcsolatok és a globális befektető partnerek által biztosított tőke. Az első félévben továbbra is lendületesen fejlődtek a Goodman érdekeltségei, kihasználva, hogy életbe lépett egy sor olyan kezdeményezés, amelyek megteremtették a növekedés szilárd alapjait, fenntartva emellett az erős pénzügyi helyzetet.
 
Kedvező növekedési pozícióval rendelkezünk, fejlesztési és alapkezelési tevékenységeink lendülete pedig töretlen. Folyamatosan keressük az újabb növekedési lehetőségeket, az előttünk álló időszakra pedig további külső tőke bevonásával számolunk az ázsiai területeken, elősegítve további terjeszkedésünket Kínában, Hongkongban és Japánban. A Nyugat-Európában és Lengyelországban tapasztalható erősödő kereslet várhatóan szintén néhány kiváló lehetőséget biztosít majd a Csoport és az általa kezelt alapok számára. A Goodman arra törekszik, hogy a lehetőségeket kihasználva újrahasznosítsa eszközeit, miközben az előkészületben lévő fejlesztések esetében továbbra is az óvatosságra koncentrál a finanszírozási kockázatok csökkentése érdekében, továbbá a hatékonyabb és jobb kihasználhatóság révén maximalizálja a fejlesztések hozamait - mondta Greg Goodman.

Tevékenységek

A Goodman tevékenységeiből származó üzemi eredmény 274,6 millió dollár (200,5 millió euró) (A bevételek alakulása összhangban áll a csoport elvárásaival, amelyek szerint az üzleti tevékenység aktív összetevői növekvő mértékben járulnak hozzá az EBIT-hez. A befektetések részaránya 77 százalék, a fejlesztésé 12, míg az alapkezelésé 11 százalék volt az első féléves eredményen belül. A működés kiemelt elemei:

Befektetés

A mögöttes ingatlanpiaci fundamentumok erősödtek az első félév során. A teljes kihasználtsági ráta 2010 júniusa óta 2 százalékponttal 95 százalékra növekedett. A bérleti megállapodások lejárati idejének súlyozott átlaga 5,5 év, és továbbra is alacsony a díjhátralékok aránya.

Greg Goodman hozzáfűzte: “Az első félév során masszív ingatlanpiaci alapok álltak rendelkezésre, amelyekre kedvező hatással van ügyfélkapcsolataink erőssége is. Valamennyi piacunkon fokozódott a bérbeadási aktivitás, amelynek eredménye a mintegy 1 millió kiadott négyzetméter – mindez az új bérleti megállapodások terén 3,4 százalékos növekedést jelent. Az első osztályú logisztikai és üzleti létesítmények iránti bérlői kereslet várhatóan továbbra is erős marad, jelezve az új kínálat korlátozott elérhetőségét. Ügyfeleink iránti elkötelezettségünk, erős kapcsolataink és rugalmas igazodásunk az igényeikhez kedvező pozíciót biztosítanak számunkra, hogy kihasználjuk e keresletet.
A Csoport közvetlen befektetési portfóliója csekély, 1,9 millió dollárnyi (1,39 millió euró) értékelési nyereséget ért el az első félévben. A likviditás visszatérésével az értékelési mutatók a főbb piacokon a stabilizálódás jeleit mutatják. Egyértelműen pozitív irányú változás állt be többek között Hongkongban és Kínában.

Fejlesztések

A fejlesztések 35,7 millió dollárral (26 millió euró) a Csoport üzemi eredményének 12 százalékát tették ki, jelezve a fejlesztési aktivitás erősödését. A Csoport az első félévben 9 országban összesen 700 millió dollár (511 millió euró) értékű új fejlesztési projektet indított. A fő tevékenységi területeken megnyilvánuló keresletet jól jellemzi, hogy az új projektek 97 százalékára előbérleti megállapodás született, az átlagos bérleti időtartam pedig meghaladja a 11 évet. A jelenlegi fejlesztések 89 százaléka harmadik fél, illetve valamely alapunk számára készül, a fennmaradó 11 százalék esetében folynak a tárgyalások harmadik félnek történő átadásról. 2010. december 31-ig bezárólag a Csoport folyamatban lévő 33 fejlesztésének összértéke 1,5 milliárd dollár (1,095 milliárd euró) volt, amely 9 százalékos teljes fejlesztési költséget jelent.

Továbbra is fokozódik a fejlesztéseink üteme, a bérlői kereslet pedig erősödik a minőségi logisztikai ingatlanok iránt. Mintegy 10 milliárd dollár (7,3 milliárd euró) értékű, előkészítés alatt álló projektjeinkkel megfontoltan kívánunk piacra lépni, továbbá feltártunk néhány további lehetőséget olyan kulcsfontosságú piacokon, mint Kína és Nyugat-Európa. Ezt támasztja alá, hogy Kínában jelenleg több mint 400 000 négyzetméter a megkezdett fejlesztések, illetve az ezekhez rendelkezésre álló földterületek nagysága - magyarázta Greg Goodman.

Alapkezelés

A félév végén a Csoport kezelésében lévő befektetői tőke 11,6 milliárd dollár (8,46 milliárd euró) volt, amely állandó deviza alapon stabil maradt. Az alapkezelésből származó bevételek az üzemi eredmény 11 százalékát tették ki, mindez megfelel a Csoport elvárásainak.

A Csoport által kezelt alapok pozíciói szintén stabilak. A még le nem hívott tőke összege 1,1 milliárd dollár (800 millió euró), a le nem hívott adósság mértéke 1,2 milliárd dollár (876 millió euró) az összes alapra vonatkozóan. Az első félévben 1,5 milliárd dollárnyi (1,095 milliárd euró) új tőke áramlott az alapokba, amely biztosította az IIF-portfólióra tett ajánlat fedezetét, valamint a Goodman European Logistics Fund és az új-zélandi Goodman Property Trust (GMT) növekedését. Ettől elválasztva, a Goodman Australia Investment Fund 1,5 milliárd dollárnyi (1,095 milliárd euró) refinanszírozási ügyleteket bonyolított, a GMT pedig 45 millió dollár (33 millió euró) értékű zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre intézményi befektetők részére.

Tőkekezelés


A Csoport elkötelezett szilárd pénzügyi pozíciója megtartása iránt, és az első félév során tovább erősítette mérlegét. A tőkeáttétel aránya továbbra is 24,5 százalék, a kamatfedezet pedig 4,8-szeres. A Csoport 1,45 milliárd dolláros (1,06 milliárd euró) likviditással rendelkezik, adósságainak lejárati ideje súlyozott átlagban 3,7 év.

Az érintett időszakban a Csoport 325 millió USD (235,6 millió euró) értékű, fedezetlen kötvénykibocsátást hajtott végre, jelezve elkötelezettségét az újabb tőkeforrások felkutatása, a finanszírozási források diverzifikálása, valamint a adósságok lejárati idejének meghosszabbítása iránt.

Kilátások

A Goodman fejlesztési és tőkekezelési tevékenységeit, valamint ázsiai és európai piacainak erősödését figyelembe véve megalapozottak a Csoport 380 millió dolláros (277,4 millió euró) idei adózott eredményre vonatkozó várakozásai. Teljesülése esetén a részvényenkénti hozam elérheti az 5,5 centet (4,01 eurócent).
 

Forrás: Goodman
Tartalmi partnerünk a 

Adja fel Ön is ingyen raktárkeresését!

** 300 - 500m²
2018. 10. 18.

Meghirdetné raktárkeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Raktár ajánló

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet-RAKTÁR

Kinizsi Pál utca 29.

kiadó raktár14500 m2
bérleti díj3 - 5 €/m²/hó+áfa

ÁTI-Sziget Ipari Park

Pf.: 18.

kiadó raktár36000 m2
bérleti díj2 - 4.5 €/m²/hó+áfa

Ungvár Irodaház raktár

Ungvár utca 64-66.

kiadó raktár331 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Budaörs- Bitep raktárak

Gyár u.2.

kiadó raktár1800 m2
bérleti díj3 - 3.5 €/m²/hó+áfa

A Háros 7 raktárbázis

Háros u. 7.

kiadó raktár3620 m2
bérleti díj3.3 - 0 €/m²/hó+áfa

Irodaház kereső

string(102) "/raktarpiaci-hir/Eves-alapon-23-szazalekkal-171-millio-dollarra-nott-a-Goodman-feleves-profitja/19772/"
string(14) "54.158.208.189"
NULL
string(11) "raktar.info"
string(3) "ih9"